ГЕРБ променя закон, за да се запази Догансарай

Депутати от ГЕРБ са внесли законови промени, с чието приемане обявената за незаконна постройка на плажа в "Росенец", където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, ще може да бъде запазена, обяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Става дума за двуетажна къща, построена на самия пясък, на метри от водата. За премахването ѝ бе издадена заповед от община Бургас миналия август. До разрушаване така и не се стигна, защото формалният собственик на Сарая – фирма "Стрейтлайн" на арх. Калин Тихолов, оспорва. Жалбата му бе отхвърлена от административния съд в Бургас, но това решение бе отменено от Върховния административен съд. Така премахването на сградата бе блокирано.

Преди ваканцията

Ден преди парламентът да излезе в коледна ваканция, няколко депутати от ГЕРБ, сред които и бившият министър на културата Вежди Рашидов, внасят промени в Закона за рибарството и аквакултурите, който в момента се разглежда в Народното събрание. Новите текстове обаче променят само преходните и заключителни разпоредби на този закон, с които пък се пренаписва Законът за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанищата.

Така оформените текстове гласят, че строеж или части от строежи, които са сгради за сезонно ползване и граничат с рибарски или специализирани пристанища, не подлежат на премахване и са допустими. За целта постройките трябва да изпълняват няколко условия. На първо място трябва да са в територии с одобрен общ устройствен план. След това трябва да съответстват на "общата структура и преобладаващия режим на територията" и да не се опасни и негодни за ползване. Освен това в промените се посочва, че производства, започнали преди влизането в сила на този закон, се прекратяват.

Към законопроекта няма мотиви. Начинът, по който се подхожда, е типичен за ГЕРБ. Управляващите много обичат да променят закони по този начин.

Борбата не е за сградата

"Борбата тук е за сатута на Доган като човек, който е над закона. Като човек, за който работят всички институции", заяви Иванов в живо включване от "Росенец".

Според него яхтеното пристанище на Догансарай лесно може да мине за рибарско с някои врътки. Иванов заяви, че от ГЕРБ ще се опитат да кажат, че тази промяна се внася, за да се уреди статутът на рибарски селища, възникнали на различни места.

"Всъщност целта на това действие не са рибарите. Целта на това действие е този тук рибар, който от 30 години поне лови риба в мътната вода на българската политика", заяви Иванов.

Ден по-рано общинският съветник от Бургас Димитър Найденов обяви, че на плажа е заседена трева, а собственикът на сградите иска имотът да бъде вписан като земеделска земя. В неделя около 30 души с кирки и лопати премахнаха райграса от мястото.

Затворени очи

След години затваряне на очи институциите най-сетне откриха, че има проблем с лятната резиденция на Доган едва миналото лято. Тогава Иванов успя да стигне до плажа с гумена лодка, но бе изгонен от държавните охранители от НСО. Последвалият скандал бе една от основните причини за летните антиправителствени протести.

След това общинският съвет в Бургас, който се готвеше да даде и пътя към Сарая в частни ръце, се отказа от това решение. Направи го по такъв начин, че остави вратичка за обжалване на оттеглянето. Делото още не е приключило.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини