21 °C

Фермерите в префектура Родопи с огромни загуби от наводненията

Изображение 1 от 2

  „Префектура Родопи претърпя тежък удар поради наводнението през седмицата - хората виждаха как съдбата им и всичко, което са изградили с усилия и пот, се губи в бурните води“, съобщава сайтът от Комотини Хронос. В събота 16 януари е било установено, че около 1500 домашни животни са загинали, като най-големи щети в префектура Източни Родопи са претърпели двама фермери: стопанинът Стратос Анагносту от село Цифлики е загубил повече от 1000 животните му, които се удавиха и фермерът Садетин Ахмет, който има животновъден обект в село Лофарио с 180 овце и новородени агнета.


  Развъдчикът Стратос Анагносту поддържа голяма животновъдна ферма на кратко разстояние от река Лисос. „520 овце се удавиха. 486-490 са регистрирани в регистрите. Реката отнесе над 450 агнета. Всичко стана внезапно, за нула време. И ако можех да ги спася всички, но повечето бяха взети от реката“, казва той и добави, че само 7 овце са успели да бъдат спасени.

  Той има фермата от 45 години и всичко е изгубено от наводнението. „Гледаме животни от 280 години, защото моите прабаби и дядовци също бяха животновъди. Никога не съм виждал такова наводнение“, отбеляза г-н Анагносту. 

  Но освен загубата на животни, има и материални щети. „Млечни продукти, сгради, машини, фураж 90 тона, 2800 бали детелина, от които са останали 1600-1700 бали, 3 000–3 500 слама и са останали около 2000 бали и всичко това е за изхвърляне днес“.

  Прасета, пилета и кучета също са се удавили - 17 свине, останали само 2, докато от кокошките само една успяла да оцелее. В допълнение, 3 кученца немска овчарка се удавиха и той казва, че ги е донесъл от Флорина и е платил скъпо, за да ги доведе в животновъдния си отдел. Къщата, която е построил в животновъдния блок е претърпяла големи щети.

  Компетентните служби вече са направили преброяване в животновъдния му обект, за да регистрират нанесените щети, които са за около 280 000 евро.

  Фермерът Садетин Ахмет от село Лофарио е загубил 180 овце и новородени агнета. „Имаше огромно бедствие в животновъдния обект. От снощи, когато се отвори река Лисос, нямахме време да ги спасим, подчертава г-н Ахмет. „Останаха само 5 броя. 180 овце се удавиха и тъй като наскоро бяха родили 30 малки и тези около 150, но всички заедно не можаха да оцелеят", казва той. 

  Цялата му конюшня също е била наводнена. "Имаше толкова много вода, че достигаше три метра. Тоест в конюшнята отвътре, която в най-високата част е 3 метра и оставаха 20-25 см да достигне до тавана", каза фермерът, като същевременно посочи, че от сутринта ообщински служители са отишли ​​да регистрират щетите, които е претърпял.

  „Отидох да извадя баща си, който беше в къщата и едва го изтеглях, поради нивото на водата“, каза той и информира, че още 3 къщи в близост са пострадали.

  Превод от гръцки:Дарина Дееничина

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ки
   Киро
   2 0
   09:41, 19 яну 2021
   Такова понятие "префектура" в Гърция няма! Има "ном" (= окръг). Защо трябвада се използва западен термин??

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  13 май 2021
  Последни новини