5 °C

Села край Комотини и Мароня-наводнени

Изображение 1 от 3

  Части от магистрала Егнатия са наводнени, в село Мавромати 40% от къщите са във вода, пострадалите спят в джамията и в детската градина пише гръцкият сайт от Кοмотини χρονος. Нео Сидирохори от община Комотини и общините Марония-Сапон и Ариана са в извънредно положение.

  Щетите в село Мавромати са големи, поради наводнението през изтеклата седмица, във вторник. Освен къщи, има унищожени коли и селскостопанска техника, складове, инвентар, земеделски посеви за залети, пътища и инфраструктура, но няма загинали хора и животни.

  Община Комотини  е изпратила значителна помощ от полицията, пожарната и Червения кръст, а в събота екипи записваха щетите, за да продължи финансовата подкрепа на жителите от гръцката държава.

  Жителите казват, че за щастие наводнението се е случило следобед. „Ако се беше случило през нощта, щяхме да заспим, и щеше да има жертви."

  „Всичко е унищожено. Водата достигна около един метър. Всички къщи са много повредени, не можем да останем в нашата къща“, казват засегнати семейства. Някои са нощували или в колите си, или при роднини, или са спали в джамията на селото и на походни легла в детската градина Двама възрастни хора са извадени успешно от потопения си дом си в селото във вторник следобед, транспортирани до болницата и настанени в структура на община Комотини.

  „Не знаем колко дълго ще останем тук. Нашите къщи не са в добро състояние, така че ще останем. Нямаме нито дрехи, нито обувки. Никой все още не е дошъл да ни донесе лекарства“, беше коментарът на жителка на Мавромати.

  Територията на три общини в провинция Родопи беше залята от проливни дъждове през седмицата. Гражданска защита на Гърция обяви извънредно положение след катастрофалните наводнения във вторник 12.01.2021 г.

  В сряда, 14.01., от община Ариана съобщиха, че интензивните дъждове в района са нанесли много щети на инфраструктурата на общината, на частни имоти и домове на граждани, но и на обработваеми земи и пътища в голяма част от землищата. Особено засегнати са селата Лицей и Пистос в Арианон, селата Пасос, Врагия, Дейлинон, Агра, Неврон и Аратос Филирас и много други  места. "Има и големи щети по пътната мрежа във всички общински единици и особено в планинските райони на Органи и Кехрос, както и невъзможност за достъп до животновъдни ферми", по сведения на общинските органи.

  В ранните вечерни часове на сряда дойде и съобщение на община Комотини за обявяването на извънредно положение в община Нео Сидирохори за следните населени места: Неа Адриани, Каламокастро, Мавромати, Микро Дукато. 

  Залети са и части от трасето на магистралата Егнатия одос. Малко по-късно дойде потвърждението за обявяване на извънредно положение и в община Марония-Сапес.

  Според Генералния секретариат за гражданска защита статутът на извънредно положение ще остане шест месеца, т.е. до 12 юли 2021 г.

  Превод:Дарина Дееничина

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
  07 мар 2021
  Последни новини