Села край Комотини и Мароня-наводнени

Изображение 1 от 3

    Части от магистрала Егнатия са наводнени, в село Мавромати 40% от къщите са във вода, пострадалите спят в джамията и в детската градина пише гръцкият сайт от Кοмотини χρονος. Нео Сидирохори от община Комотини и общините Марония-Сапон и Ариана са в извънредно положение.

    Щетите в село Мавромати са големи, поради наводнението през изтеклата седмица, във вторник. Освен къщи, има унищожени коли и селскостопанска техника, складове, инвентар, земеделски посеви за залети, пътища и инфраструктура, но няма загинали хора и животни.

    Община Комотини  е изпратила значителна помощ от полицията, пожарната и Червения кръст, а в събота екипи записваха щетите, за да продължи финансовата подкрепа на жителите от гръцката държава.

    Жителите казват, че за щастие наводнението се е случило следобед. „Ако се беше случило през нощта, щяхме да заспим, и щеше да има жертви."

    „Всичко е унищожено. Водата достигна около един метър. Всички къщи са много повредени, не можем да останем в нашата къща“, казват засегнати семейства. Някои са нощували или в колите си, или при роднини, или са спали в джамията на селото и на походни легла в детската градина Двама възрастни хора са извадени успешно от потопения си дом си в селото във вторник следобед, транспортирани до болницата и настанени в структура на община Комотини.

    „Не знаем колко дълго ще останем тук. Нашите къщи не са в добро състояние, така че ще останем. Нямаме нито дрехи, нито обувки. Никой все още не е дошъл да ни донесе лекарства“, беше коментарът на жителка на Мавромати.

    Територията на три общини в провинция Родопи беше залята от проливни дъждове през седмицата. Гражданска защита на Гърция обяви извънредно положение след катастрофалните наводнения във вторник 12.01.2021 г.

    В сряда, 14.01., от община Ариана съобщиха, че интензивните дъждове в района са нанесли много щети на инфраструктурата на общината, на частни имоти и домове на граждани, но и на обработваеми земи и пътища в голяма част от землищата. Особено засегнати са селата Лицей и Пистос в Арианон, селата Пасос, Врагия, Дейлинон, Агра, Неврон и Аратос Филирас и много други  места. "Има и големи щети по пътната мрежа във всички общински единици и особено в планинските райони на Органи и Кехрос, както и невъзможност за достъп до животновъдни ферми", по сведения на общинските органи.

    В ранните вечерни часове на сряда дойде и съобщение на община Комотини за обявяването на извънредно положение в община Нео Сидирохори за следните населени места: Неа Адриани, Каламокастро, Мавромати, Микро Дукато. 

    Залети са и части от трасето на магистралата Егнатия одос. Малко по-късно дойде потвърждението за обявяване на извънредно положение и в община Марония-Сапес.

    Според Генералния секретариат за гражданска защита статутът на извънредно положение ще остане шест месеца, т.е. до 12 юли 2021 г.

    Превод:Дарина Дееничина

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини