175 години от рождението на Абай Кунанбаев

Дюсен Касеинов

(Превела Кадрие Джесур)

На редовно заседание на организация ТЮРКСOЙ*, проведено в киргизкия град Ош- столица на културaта на тюркския свят за 2019 г., министрите на културата на страните-членки на организацията,гласувахадве важни решения. Първото бе избирането на древната Хива (Узбекистан)за културна столица на тюркския свят за 2020 г.,а второто бе свързано с обявяването на същата за „Година на Абай Кунанбаев“ послучай 175-тата годишнина от рождението му.

Проявите, целящи да запознаят широката публика с творчеството на тюркския мъдрец,стартираха на 9.02.2020 г. в Анкара с концерт на Президентския симфоничен оркестър на Р. Турция, в който участваха солисти от различни тюркски държави. Репертоарът се състоеше от произведения по текст и музика на Абай Кунанбаев.Почитателите на изкуството в Анкара бяха силно впечатлени от срещата с музикалното и литературно творчество на Абай и дълго аплодираха изпълнителите.

Паралелно с това събитие в Анкара, в Сараево се състоя и поредният, 36-ти Зимен фестивал на изкуствата. Тържественото откриване на фестивала беше на 7.02.2020 г. и започна с концерт от произведения на Абай Кунанбаев. В историческата сграда на Сараевския държавен театър Сараевският филхармоничен оркестър свири заедно със солисти от тюркския свят под майсторската палка на туркменски диригент. На следващия ден след този забележителен концерт, босненската публика заемястото си в Институт Босна, за да се потопи в пиано-концерта, представящ музика от средноазиатските степи.

Концертното турне, започнало в сътрудничество с Института„Юнус Емре“- Сараево, продължи в Сърбия. На 10.02.2020 г. в една от най-представителните концертни зали на сръбската столица Белград – зала „Коларач“,беше изнесен концерт от класически произведения и традиционни солови изпълнения на домбра и канун. Този концерт под надслов „Оперни звезди оттюркския свят“ също бе посветен на 175-тата годишнина от рождението на казахския творец Абай Кунанбаев.

По повод решението на организация ТЮРКСОЙ да посвети 2020 г. на казахския просвещенец, мислител, поет и основоположник на казахската класическа литература Международната турска академия организира тържествен форум в Държавен университет- Баку. В него участваха учени –литературни историци,хора на изкуството, изявени писатели и поети.

Не мога да не споделя и това, че членовете на Младежкия камерен оркестър на ТЮРКСОЙ, в периода на пандемията Covid-19(впрочем, както всички), бяха изолирани по домовете си. Въпреки тази обстановкате успяхада се съчетаят онлайн и да изпълнят произведението “Aittym Salem Kalamkas”/ „Поздравих тази, с изписаните вежди“на Абай и да го публикуват в медиите. Изслушванията и харесванията са стотици хиляди! 

Нека си припомним думите на първия президент на Казахстан- Нурсултан Назарбаев:„Познаването на Кунанбай означава познаване на Казахстан, на казахския народ.“ Това значи познаване на тюркския свят, досег с всеки един от нас. Затова с културните прояви, които ще организираме в различни страни във връзка с отбелязването на неговата 175-та годишнина, целим да запознаем широката аудитория с неговия живот, творчество, идеи и учение. Но нека не забравяме, че за да запознаем някого с нещо, трябва самите ние да сме го опознали, възприели и изживели. В тази връзка бих искал да се вслушаме и в думите на Чингиз Айтматов: „Благодарение на великия Абай и неговото творчество, ние в евразийски мащаб измерваме живота си, преосмисляме историята си.“

Известно е, че Абай Кунанбаев сравнява света с езеро, а времето – с вятър; вълните породени от този вятър в световното езеро представляват човечеството. Първите му вълни представят по-големите братя, а следващите ги – по-малките… Гордеем се с неговото наследство!

Радвам се, че в настоящия брой на сп. „Небет тепе“ бива публикувана специална статия за живота и творчеството на Абай Кунанбаев. Отделно искам да подчертая важната задача на това издание, а именно – то, бидейки двуезично, запълва една празна ниша в областта на литературата и изкуството в България.

В заключение ще добавя пожеланията си за скорошен край на пандемията, обхванала цялото човечество. Нека час по-скоро да се върнем в лоното на литературата, изкуството и културата, за да продължим духовните си срещи в различни географски ширини.

Изказвам специални благодарности и поздравления на цялата редакционна колегия на  сп. „Небет тепе“, начело с главния й редактор Кадрие Джесур. Поздравявам с уважение читателите му!

Нека името на Абай да остане живо завинаги, а гласът му да остане вечен повей в небето!Светла му памет!

ТЮРКСОЙ е международна организация за тюркска култура, създадена през 1993 г. с протокол, подписан от министрите на културата на Азърбайджан, Казахстан, Узбекистан, Киргизия, Туркменистан и Република Турция.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини