6 °C

175 години от рождението на Абай Кунанбаев

Дюсен Касеинов

(Превела Кадрие Джесур)

На редовно заседание на организация ТЮРКСOЙ*, проведено в киргизкия град Ош- столица на културaта на тюркския свят за 2019 г., министрите на културата на страните-членки на организацията,гласувахадве важни решения. Първото бе избирането на древната Хива (Узбекистан)за културна столица на тюркския свят за 2020 г.,а второто бе свързано с обявяването на същата за „Година на Абай Кунанбаев“ послучай 175-тата годишнина от рождението му.

Проявите, целящи да запознаят широката публика с творчеството на тюркския мъдрец,стартираха на 9.02.2020 г. в Анкара с концерт на Президентския симфоничен оркестър на Р. Турция, в който участваха солисти от различни тюркски държави. Репертоарът се състоеше от произведения по текст и музика на Абай Кунанбаев.Почитателите на изкуството в Анкара бяха силно впечатлени от срещата с музикалното и литературно творчество на Абай и дълго аплодираха изпълнителите.

Паралелно с това събитие в Анкара, в Сараево се състоя и поредният, 36-ти Зимен фестивал на изкуствата. Тържественото откриване на фестивала беше на 7.02.2020 г. и започна с концерт от произведения на Абай Кунанбаев. В историческата сграда на Сараевския държавен театър Сараевският филхармоничен оркестър свири заедно със солисти от тюркския свят под майсторската палка на туркменски диригент. На следващия ден след този забележителен концерт, босненската публика заемястото си в Институт Босна, за да се потопи в пиано-концерта, представящ музика от средноазиатските степи.

Концертното турне, започнало в сътрудничество с Института„Юнус Емре“- Сараево, продължи в Сърбия. На 10.02.2020 г. в една от най-представителните концертни зали на сръбската столица Белград – зала „Коларач“,беше изнесен концерт от класически произведения и традиционни солови изпълнения на домбра и канун. Този концерт под надслов „Оперни звезди оттюркския свят“ също бе посветен на 175-тата годишнина от рождението на казахския творец Абай Кунанбаев.

По повод решението на организация ТЮРКСОЙ да посвети 2020 г. на казахския просвещенец, мислител, поет и основоположник на казахската класическа литература Международната турска академия организира тържествен форум в Държавен университет- Баку. В него участваха учени –литературни историци,хора на изкуството, изявени писатели и поети.

Не мога да не споделя и това, че членовете на Младежкия камерен оркестър на ТЮРКСОЙ, в периода на пандемията Covid-19(впрочем, както всички), бяха изолирани по домовете си. Въпреки тази обстановкате успяхада се съчетаят онлайн и да изпълнят произведението “Aittym Salem Kalamkas”/ „Поздравих тази, с изписаните вежди“на Абай и да го публикуват в медиите. Изслушванията и харесванията са стотици хиляди! 

Нека си припомним думите на първия президент на Казахстан- Нурсултан Назарбаев:„Познаването на Кунанбай означава познаване на Казахстан, на казахския народ.“ Това значи познаване на тюркския свят, досег с всеки един от нас. Затова с културните прояви, които ще организираме в различни страни във връзка с отбелязването на неговата 175-та годишнина, целим да запознаем широката аудитория с неговия живот, творчество, идеи и учение. Но нека не забравяме, че за да запознаем някого с нещо, трябва самите ние да сме го опознали, възприели и изживели. В тази връзка бих искал да се вслушаме и в думите на Чингиз Айтматов: „Благодарение на великия Абай и неговото творчество, ние в евразийски мащаб измерваме живота си, преосмисляме историята си.“

Известно е, че Абай Кунанбаев сравнява света с езеро, а времето – с вятър; вълните породени от този вятър в световното езеро представляват човечеството. Първите му вълни представят по-големите братя, а следващите ги – по-малките… Гордеем се с неговото наследство!

Радвам се, че в настоящия брой на сп. „Небет тепе“ бива публикувана специална статия за живота и творчеството на Абай Кунанбаев. Отделно искам да подчертая важната задача на това издание, а именно – то, бидейки двуезично, запълва една празна ниша в областта на литературата и изкуството в България.

В заключение ще добавя пожеланията си за скорошен край на пандемията, обхванала цялото човечество. Нека час по-скоро да се върнем в лоното на литературата, изкуството и културата, за да продължим духовните си срещи в различни географски ширини.

Изказвам специални благодарности и поздравления на цялата редакционна колегия на  сп. „Небет тепе“, начело с главния й редактор Кадрие Джесур. Поздравявам с уважение читателите му!

Нека името на Абай да остане живо завинаги, а гласът му да остане вечен повей в небето!Светла му памет!

ТЮРКСОЙ е международна организация за тюркска култура, създадена през 1993 г. с протокол, подписан от министрите на културата на Азърбайджан, Казахстан, Узбекистан, Киргизия, Туркменистан и Република Турция.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
26 фев 2021
Последни новини