14 °C

175 години от рождението на Абай Кунанбаев

Дюсен Касеинов

(Превела Кадрие Джесур)

На редовно заседание на организация ТЮРКСOЙ*, проведено в киргизкия град Ош- столица на културaта на тюркския свят за 2019 г., министрите на културата на страните-членки на организацията,гласувахадве важни решения. Първото бе избирането на древната Хива (Узбекистан)за културна столица на тюркския свят за 2020 г.,а второто бе свързано с обявяването на същата за „Година на Абай Кунанбаев“ послучай 175-тата годишнина от рождението му.

Проявите, целящи да запознаят широката публика с творчеството на тюркския мъдрец,стартираха на 9.02.2020 г. в Анкара с концерт на Президентския симфоничен оркестър на Р. Турция, в който участваха солисти от различни тюркски държави. Репертоарът се състоеше от произведения по текст и музика на Абай Кунанбаев.Почитателите на изкуството в Анкара бяха силно впечатлени от срещата с музикалното и литературно творчество на Абай и дълго аплодираха изпълнителите.

Паралелно с това събитие в Анкара, в Сараево се състоя и поредният, 36-ти Зимен фестивал на изкуствата. Тържественото откриване на фестивала беше на 7.02.2020 г. и започна с концерт от произведения на Абай Кунанбаев. В историческата сграда на Сараевския държавен театър Сараевският филхармоничен оркестър свири заедно със солисти от тюркския свят под майсторската палка на туркменски диригент. На следващия ден след този забележителен концерт, босненската публика заемястото си в Институт Босна, за да се потопи в пиано-концерта, представящ музика от средноазиатските степи.

Концертното турне, започнало в сътрудничество с Института„Юнус Емре“- Сараево, продължи в Сърбия. На 10.02.2020 г. в една от най-представителните концертни зали на сръбската столица Белград – зала „Коларач“,беше изнесен концерт от класически произведения и традиционни солови изпълнения на домбра и канун. Този концерт под надслов „Оперни звезди оттюркския свят“ също бе посветен на 175-тата годишнина от рождението на казахския творец Абай Кунанбаев.

По повод решението на организация ТЮРКСОЙ да посвети 2020 г. на казахския просвещенец, мислител, поет и основоположник на казахската класическа литература Международната турска академия организира тържествен форум в Държавен университет- Баку. В него участваха учени –литературни историци,хора на изкуството, изявени писатели и поети.

Не мога да не споделя и това, че членовете на Младежкия камерен оркестър на ТЮРКСОЙ, в периода на пандемията Covid-19(впрочем, както всички), бяха изолирани по домовете си. Въпреки тази обстановкате успяхада се съчетаят онлайн и да изпълнят произведението “Aittym Salem Kalamkas”/ „Поздравих тази, с изписаните вежди“на Абай и да го публикуват в медиите. Изслушванията и харесванията са стотици хиляди! 

Нека си припомним думите на първия президент на Казахстан- Нурсултан Назарбаев:„Познаването на Кунанбай означава познаване на Казахстан, на казахския народ.“ Това значи познаване на тюркския свят, досег с всеки един от нас. Затова с културните прояви, които ще организираме в различни страни във връзка с отбелязването на неговата 175-та годишнина, целим да запознаем широката аудитория с неговия живот, творчество, идеи и учение. Но нека не забравяме, че за да запознаем някого с нещо, трябва самите ние да сме го опознали, възприели и изживели. В тази връзка бих искал да се вслушаме и в думите на Чингиз Айтматов: „Благодарение на великия Абай и неговото творчество, ние в евразийски мащаб измерваме живота си, преосмисляме историята си.“

Известно е, че Абай Кунанбаев сравнява света с езеро, а времето – с вятър; вълните породени от този вятър в световното езеро представляват човечеството. Първите му вълни представят по-големите братя, а следващите ги – по-малките… Гордеем се с неговото наследство!

Радвам се, че в настоящия брой на сп. „Небет тепе“ бива публикувана специална статия за живота и творчеството на Абай Кунанбаев. Отделно искам да подчертая важната задача на това издание, а именно – то, бидейки двуезично, запълва една празна ниша в областта на литературата и изкуството в България.

В заключение ще добавя пожеланията си за скорошен край на пандемията, обхванала цялото човечество. Нека час по-скоро да се върнем в лоното на литературата, изкуството и културата, за да продължим духовните си срещи в различни географски ширини.

Изказвам специални благодарности и поздравления на цялата редакционна колегия на  сп. „Небет тепе“, начело с главния й редактор Кадрие Джесур. Поздравявам с уважение читателите му!

Нека името на Абай да остане живо завинаги, а гласът му да остане вечен повей в небето!Светла му памет!

ТЮРКСОЙ е международна организация за тюркска култура, създадена през 1993 г. с протокол, подписан от министрите на културата на Азърбайджан, Казахстан, Узбекистан, Киргизия, Туркменистан и Република Турция.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини