Ще успеем ли да си “върнем” интернет такъв, какъвто беше?

Последните няколко дни ни се сториха различни - оказа се, че свободата на словото е свобода с няколко подточки и условия. Титаните в бизнеса, в лицето на Google, Amazon, Facebook, Twitter  и т.н. могат да направят така, че определена информация, споделена при тях, да изчезне. Все повече потребители започват да задават въпроси, което никак не харесва на силните на деня, понеже те все пак правят всичко възможно (и невъзможно) за да ни накарат да се чувстваме “добре и защитени”.  
Но все още не сме забравили идеята, която беше в началото - същата, за която се бори Тим Бърнърс Лий - или още познат ни като  “бащата на интернет”. И ако на някои родени след 2000-та, това име ги обърква и си задават въпроса дали това не беше някой американски президент, то останалите биха се зарадвали на факта, че той се завръща с нов проект.  

От години Тим Бърнърс-Лий не крие възмущението си от това как големите корпорации ограничават свободата в интернет пространството. Ето защо, стартъпът му Inrupt се изправя именно срещу тях. В самата си същност, Inrupt е изграден върху платформата ‘Solid’, чиято разработка в последните години занимава Тим Бърнърс-Лий и колегите му от MIT. Solid много напомня на интернет в първите му дни, а Inrupt е “вратичката” към него. В него ще могат да се интегрират всички познати ни функции, с тази разлика, че информацията ще бъде контролирана от потребителите, а не от големите корпорации. Всеки потребител ще разполага със свои Solid ID и Solid Pod, които ще ауторизират и съхраняват неговите данни. Подобно на намеренията му при създаване на World Wide Web, Тим Бърнър Лий не цели да генерира някаква космическа печалба, ето защо той прави платформата с отворен код и планира да обиколи целия свят през следващите няколко месеца, с цел да обучава разработчиците как да създават свои собствени децентрализирани приложения с помощта на Inrupt. Какви реакции ще провокира тази стъпка - предстои да видим.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини