Експерт: Ваксината на Moderna e изключително сигурна

„Подобно на ваксината на Pfizer и медикаментът на  Moderna е базиран на мРНК принципа. Тя е изключително сигурна, подобно на тази на Pfizer. Разликите са минимални – те основно подобряват съхранението. Правят я малко по-стабилна”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн. „Нямам никакви резерви спрямо тази ваксина”, категоричен беше той.

Д-р Илиев отхвърли твърденията, че медикамента може да причини автоимунни заболявания, и посочи, че той е тестван върху хора над 56-годишна възраст, такива с диабет и сърдечно съдови заболявания и хипертония.

„Възрастните хора са една от основните фокусни групи. Тази ваксина е уникална с това, че предизвиква добър имунен отговор при пациенти с придружаващи заболявания. Тествана е при пациенти и с автоимунни заболявания и няма данни за обостряне в нито един от тези случаи”, заяви той.

По думите му лекарите съветват подобни пациенти да избягват излишния риск и да се подхожда внимателно, но няма данни, че ваксината е вредна за тях.

„Страничните ефекти и при ваксината на Pfizer, и на Moderna, са изключително ниски”, посочи д-р Илиев.

Източник: nova

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини