Българите, работили в чужбина могат да си възстановят надвнесени данъци

На 1 януари започва новата финансова година. От тази дата българските граждани, работили в чужбина, могат да подават данъчни декларации и да възстановят надвнесени данъци до 5 години назад. Това важи за всички страни – над 60, с които България е сключила договор за избягване на двойното данъчно облагане.

През изминалите години малка част от българите, работили в чужбина са се възползвали от тази възможност.

Повече от 3,2 милиона евро са парите за 2019, които те не са си потърсили. Сега е моментът това да се промени. Поискайте си парите, които ви принадлежат.

„Икономическата ситуация, предизвикана от кризата с коронавируса, е тежка и много хора се притесняват за бъдещето си. На една част от тях – на българите, работили в чужбина през последните до 5 години – подсказваме: кандидатствайте за връщане на надвзети данъци. Процесът е напълно законен и безопасен – не ви лишава от възможност за пенсия, отпуска или нова работа в чужбина.“ - обяснява Росен Ковачев, управител за България на една от най-големите фирми за възстановяване на данъци в Европа – RT Tax.

Какви суми можете да получите

Средният размер на данъците, приспадащи се от доходи, получени в чужбина, е до 42%. Може да възстановите цялата или част от тази сума. Обикновено човек получава около 804 евро надвнесени данъци върху доходите.

„Имаме клиент, допълва Росен Ковачев, който успя да си възстанови 11 000 евро. Колко ще получите зависи от това колко сте надвнесли, на колко часов работен ден сте. Но независимо от сумата, призовавам всеки българин, работещ или работил в чужбина да кандидатства и да си получи парите. Те му принадлежат по закон.“

Трудно ли се кандидатства за възстановяване на надвнесени данъци

Всъщност, трябва ви документ от работодателя, в който е отбелязано какви са доходите ви и какви данъци сте платили.

„Случва се, признава Росен Ковачев, с нас да се свързват клиенти, които нямат всички документи и дори хора, които нямат никакви документи. Ние можем да помогнем дори в този случай. Съдействаме на клиента да се свърже с работодателя и да получи необходимия документ.“

Можете да кандидатствате сами за възстановяване на данъците. Само че, в процеса на одобрение на молбата ви понякога възникват затруднения, недоразумения и пречки, които могат да не позволят да се стигне до изплащане на дължимата ви сума. Затова е по-добре да се обърнете към специалист по възстановяване на надвнесени данъци.

Досега по-малко от 60% от българите, работили или работещи в чужбина се решават да получат парите, които са си всъщност техни.

Повечето хора не са достатъчно информирани и се страхуват, че по този начин могат да застрашат някоя от другите си социални гаранции.

Бъдете спокойни, това е не е така. Получаването на надвнесени данъци е напълно законно. Не губете и стотинка от трудно спечелените си пари. Консултирайте се със специалист и си ги върнете обратно.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини