Тъмната страна на фастинга

Когато говорим за методи за отслабване, фастингът в последните години набира все по-голяма популярност. Той се състои не в следене на калории и забрана на определен вид храни, а в едно много просто правило - да гладуваме периодично.

Тук има много различни обяснения, като всеки избира това, което е най-подходящо за него. Най-разпространеният фастинг режим е да не се яде в рамките на 16 часа на денонощие, като вечерята е рано, а първото хранене на следващия ден - чак към обед.

В допълнение някои избират да консумират само вода, чай и сокове и през целия уикенд, като за други това е прекалено екстремно преживяване. Трети пък спазват гладуването само през почивните дни, а в останалото време си се хранят нормално.

Разбира се, от значение е и какво ядем през часовете, в които това ни е позволено, като е много важно да не преяждаме и да акцентираме върху храните, богати на витамини, антиоксиданти и полезни мазнини.

Въпреки че не спира да се говори за ползите от фастинга като средство за сваляне на килограми, редица изследвания ни алармират, че може би не всичко е толкова розово, колкото се представя. Ето за какво е добре да внимаваме.

Йо-йо ефект

Когато ядем по-малко от необходимото, тялото ни влиза в авариен режим и автоматично забавя метаболизма. Тo се настройва към новия начин на хранене и чувстваме по-малко глад. Но когато спрем с фастинга, вероятността да започнем да се храним повече от преди и да си върнем свалените килограми е голяма.

Според някои изследвания, фастингът не е по-ефективен начин за отслабване от ограничаването на дневния калориен прием. При него по-често се наблюдава намаляване на мускулната маса, което е доста вероятно да не е нашата цел.

Затова на фастинга трябва да се гледа по-скоро на начин за очистване на червата и подобряване на инсулиновата чувствителност например. А честото, но добре премислено хранене, е по-подходящо за дългосрочно сваляне и поддържане на теглото.

Продължителност

Ако практикуваме фастинг за известен период от време - например в началото на годината или с настъпване на пролетта, можем да извлечем повече ползи, отколкото негативи. Но ако се храним по този режим по-продължително време, минусите надделяват.

Тялото ни се нуждае от достатъчно количество витамини минерали и други хранителни вещества, които си набавяме с храната. А ако те не са в достатъчно количество, могат да се появяват редица неразположения, като умора, световъртеж, запек, стомашни проблеми, невъзможност да се концентираме.

Забранени групи

Фастингът не е препоръчителен за хора с диабет, защото води до опасни скокове и спадове в нивата на кръвна захар.

Когато ограничаваме приема на храна за определени периоди от време, това може да направи тялото ни по-чувствително към инсулина. На пръв поглед, това не е лошо, защото клетките ни могат да използват по-ефективно енергията (захарта) от храната, която ядем, което в крайна сметка помага за понижаване на кръвната захар.

Но за някои хора ниската кръвна захар и гладът означават повече стрес върху тялото. А той може да се окаже лоша новина за хормоните и плодовитостта. С изследвания върху плъхове е доказано, че периодичното гладуване оказва негативен ефект върху репродуктивното здраве както на мъжките, така и на женски екземпляри, предава CNET.

Именно за това фастингът не се препоръчва на жените, които искат да забременеят в скоро време. Особено ако е комбиниран с високи нива на стрес в ежедневието, проблеми със съня или някакъв хормонален дисбаланс.

Периодичното гладуване не е добра идея и за бременни, кърмачки, хора с хронични заболявания, приемащи лекарства за високо кръвно и сърце, както и в напреднала възраст, предава WebMD.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини