17 °C

2020 - годината, която промени децата ни

За родителите сред нас 2020 г. вероятно е сред най-кошмарните години в живота. Като пълни потърпевши, ние обаче няма да се дадем на COVID-19 и вече виждаме края на жонглирането с дистанционно обучение и работата вкъщи.

Но колкото и критинчни положения да преживяхме (иска ни се да не го казваме и за в бъдеще), от пандемия 2020 г. децата научиха не един или два житейски урока. Със сигурност, и с наша помощ.

Мнозина от най-малките приеха несправедливото затваряне у дома с идеята, че в живота тепърва ще има и други такива моменти (не точно същите, искрено се надяваме). Както и че те самите са не само част от борбата с вируса, но и имат сериозен принос в общата кауза - да се приключи веднъж завинаги с COVID-19. Хубаво е да им го напомняме.

Разбраха какво означава да си съпричастен, отговорен и самостоятелен. Загледани в мониторите, без да искаме, им дадохме по-голяма свобода на действие. А мъниците, от своя страна, откриха нови игри и забавления с играчки и подръчни материали, които преди бяха невидими за иначе любопитните им погледи.

Според Мери Алворд, съавтор на Resilience Builder Program for Children and Adolescents, номерът е да сме психически гъвкави, да се научим как да решаваме проблемите и да приемаме промяната като предизвикателство, а не като проблем, пише MSN.

През 2020 г. ние, възрастните, имахме шанса да покажем на практика какво означава да си добър. Запалихме свещи за медиците на първа линия и пазехме възрастните.

Малките научиха, че дори техните герои могат да бъдат победени. Трябваше да намерим сили и точните думи, за да им обясним смъртта и тежката болест не само на куп известни личности, но и на близки и роднини.

"Децата са инстинктивно съпричастни", според детския психолог Лиза Дамур. "Трябва да надграждаме тези инстинкти, като ги насърчим да си представят какво би зарадвало друг човек."

"Повечето деца, в крайна сметка, ще се оправят", успокоява ни Линдзи Малой, доцент по психология в Техническия университет в Онтарио.

"Най-важни за тях са обичта, близките и сигурни отношения, на които могат да разчитат", добавя доцент Малой. Ето това са думите, които не бива да забравяме. По принцип.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини