Откриха пътя на златото към Рим

Римски път, разклонение на Виа-Игнатия, през който е преминавало златото, добивано край Перперикон и е достигало до Рим, откриха проф. Николай Овчаров и екипа му при тазгодишните разкопки на древния град, предаде Стандарт.

Археолозите са реставрирали част от най-главното древното шосе на Римската империя – посока Изток -Запад, свързвало Рим с Константинопол.

Това разклонение е било едно от главните на древния път и е водело специално към Перперикон. През него се е транспортирало добиваното злато и са преминавали войските, разказа нашенският Индиана Джоунс.

Пътят върви покрай река Арда и е бил част от комуникациите на Родопите. Изкачва се чрез серпентини и влиза през южното подградие в древния град Перперикон, показа професорът. Днес, на около 5 – 6 км излиза на съвременното шосе.

Недалече от античното трасе екипът на професора попаднал на иманярски изкопи, които влезли в сгради. Станало ясно, че са се натъкнали на друга уникалност, а именно – ковачница, която е обслужвала както международния път, така и подградието. 

"Материалите, които излязоха, говорят, че това е ковашка работилница", каза проф. Овчаров.

В единия край има идеален кръг, направен от камъни. Съоръжението е с диаметър около 10 метра. В дупките около него са струпани голямо количество желязна шлака и трици, както и въглени. Това навело археолозите на мисълта, че е производствен център, който е обслужвал транспортирането на златото.

Вероятно тук са спирали, за да подковават конете. Откритата малка монета от 4 век, в ковачницата датирала уникалното съоръжение към 3 – 5 век. Говорим за късно римския период, тогава е бил и разцветът на Перперикон, припомни професорът.
За първи път екипът, проучващ Перперикон попаднал и на надписи на древното място. Досега ни липсваха надписите. Сега вече имаме няколко.

Възможно е някои от тях да са съвременни – овчарчета да са си играли и да драскали по камъните. Но два почти дават сигнал за късно античен гръцки шрифт, не скри емоции професорът.

Той очаква, че писанията би могло да дадат ранното име на Перперикон, което според негова хипотеза е  Пергам. Надписите са изпратени за консултация по интернет на специалисти епиграфи. Проучването им ще покаже дали са древни и какво гласят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини