Подписват търговската сделка за Брекзит

Висши служители на ЕС и британският премиер ще подпишат търговското споразумение, съобщиха световните информационни агенции.

Европейският съвет обяви във вторник, че е приел с писмена процедура решението за подписване на търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Споразумението ще бъде подписано от двете страни днес. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще подпишат в Брюксел, докато британският премиер Борис Джонсън ще положи подписа си в Лондон.

Сделката ще бъде „временно“ приложена, след като Обединеното кралство напусне единния пазар на 1 януари 2021 г. Споразумението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент, което се очаква да влезе в сила на 28 февруари.

Великобритания гласува за напускане на ЕС в горещо оспорван референдум през 2016 г. с 52% „за” и 48% „против”. Официално тя напусна ЕС в края на януари тази година. Оттогава се намира в преходен период, което означава, че Обединеното кралство все още спазва правилата на ЕС, докато разработва нов търговски режим.

Брюксел и Лондон постигнаха търговско споразумение след Брекзит на 24 декември след месеци преговори и само седмица преди края на преходния период. Преговорите бяха напрегнати и остри, като несъгласието беше съсредоточено върху три ключови въпроса: риболовът, който е икономически маловажен, но политически значим; така наречените равнопоставени условия, при които ЕС искаше да защити целостта на единния пазар срещу нелоялна конкуренция, като гарантира, че Обединеното кралство не използва прекомерни държавни субсидии или не намалява своите регулаторни стандарти, като същевременно има достъп без тарифи и квоти; и управлението, което касае начинът, по който сделката ще бъде приложена.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини