Разрушения след силното земетресение в Хърватия. Словения спря АЕЦ-а си

Изображение 1 от 2

    Едно дете и млад мъж загинаха, мнозина бяха ранени, сгради се срутиха при земетресение с магнитуд 6,2 в Хърватия днес, предаде Ройтерс.

    Млад мъж от село край Глина е втората жертва на земетресението в Хърватия, съобщи информационният сайт Индекс. "Загинал е 20-годишен мъж от Майске Поляне, затрупан е под развалините на къщата си", потвърди за сайта "24сата" кметът на Глина Бранка Митич.

    Спасители се опитват да извлекат оцелели под развалините от съборени сгради в град Петриня в района на епицентъра на земетресението, показват телевизионни репортажи. В града са изпратени войници, които да помогнат в спасителните работи.

    Томислав Фабиянич, директор на службата за бърза медицинска помощ в съседния град Сисак, съобщи, че в двата града има много ранени.

    "Има фрактури, има мозъчни сътресения, някои трябва да бъдат оперирани", каза Фабиянич.
    "Имаме информация, че едно момиче е загинало. Нямаме други сведения за жертви", каза премиерът Андрей Пленкович, който замина за Петриня. Премиерът съобщи, че са изпратени войници да помогнат и че ще се наложи част от населението на Петриня да бъде евакуирано, защото там не е в безопасност.

    Телевизия Ен1 цитира източник от местните власти в Петриня, според който е загинало 12-годишно момиченце, но засега няма други подробности за жертвата. Телевизията показа кадри как спасители извличат мъж и дете от развалините. И двамата са живи. Други снимки показват сграда със срутил се покрив, а репортерката казва, че не се знае имало ли е хора вътре. Ен1 съобщи също, че детска градина е била разрушена при земетресението, но в нея не е имало деца.

    Работник, който поправял покрив в село край Петриня, казал за Ен1, че трусът го е съборил на земята. Според работника девет от десет къщи в селото били разрушени.

    Заради земетресението бе отменена забраната за движение между отделните общини, наложена като част от мерките срещу коронавируса, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на вътрешния министър Давор Божинович.

    Земетресението е било усетено и в Загреб, където хората са избягали на улиците, някои от които вече били затрупани със счупени керемиди, плочки и паднала мазилка. Трусът е почувстван и в Сърбия и Босна и Херцеговина.

    В съседна Словения единствената атомна електроцентрала Кръшко, намираща се на 100 км от епицентъра на земетресението, е била затворена превантивно, съобщи агенция СТА.
    Унгарската АЕЦ Пакс обяви, че няма да спре работа, въпреки че и там трусът е бил почувстван.

    Вчера друго земетресение с магнитуд 5.2 бе регистрирано в същия регион, близо до Петриня.
    През март Загреб преживя земетресение с магнитуд 5,3, при което загина един човек, а 27 бяха ранени.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини