340 души са обхванати по програми за заетост и обучение в областта през октомври

В програми за заетост и обучение работилите лица за месец октомври в областта са 340, съобщиха от Бюрото по труда в Кърджали

В бюрата по труда от областта се реализира Национална програма ”Предоставяне на грижа в домашна среда”. По програмата са разкрити 203 работни места. Нововключени в програмата лица в заетост са 206. Работили са 191 лица. Обгрижените лица по програмата са 204.

По мерки за насърчаване на заетостта работилите лица за месеца са  92.

Мерки за запазване на работните места и намаляване на безработицата „Заетост х 3“

1.ПМС 151/26.06.2020г. – приемът на заявления стартира от 15.07.2020г. съгласно новия дизайн на мярката „60 на 40“. До края на м. октомври  в ДБТ от област Кърджали са подадени 100 заявления от работодатели за получаване на средства за 2 835 работници.

2.Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19 – от началото на юли започна приемът на заявления от работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“ за получаване компенсации от 290 лв месечно на работник/самоосигуряващо се лице за срок до 6 месеца в периода юли–декември. През периода юли-октомври  са постъпили 30 заявления за 373 лица.

3.Заетост за теб – процедурата стартира от началото на юли и дава възможност на работодателите да кандидатстват в ДБТ за наемане на безработни лица на пълно или непълно работно време за период до 3 месеца, в който се покрива минималната работна заплата и осигурителните вноски за сметка на работодателя. През периода юли-октомври  са сключени 112 договора за наемане на 235 безработни лица.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини