Николай Киров-Белия направи отбор без чужденци,"Арда" играе български футбол

Арда финишира първия полусезон в подножието на челната тройка. Отборът все още може да бъде изместен от Берое в класирането заради отложения мач на старозагорци, но това няма да промени нищо. Отборът от Кърджали е един от най-приятно играещите у нас и със сигурност прави първенството по-оспорвано и равностойно. Някои свързват успехите на Арда напоследък със Спас Делев, други – с Иван Коконов или Светльо Ковачев, но това означава да се пренебрегне приноса на Николай Киров. Белия стана треньор след раздялата със Стамен Белчев, когато се знаеше, че последният ще се пробва отново в ЦСКА-София. Бившият наставник на Ботев (Пд) се захвана веднага за работа, без да се оплаква от обстановката и от това, че трябва да гради тим основно с български играчи, без да разчита на скъпи чужденци, както предшествениците му. Имаше периоди, в които тимът бе пълен с болни и контузени футболисти, но Арда се справи.

Срещу Лудогорец Белия заложи на любимата си схема на игра 4-1-4-1, с която постигна успехи и при „канарчетата“. Трябва да се признае, че Николай Киров съвсем не робува на една схема, тъй като през сезона пробва различни варианти, в зависимост от съперника и потенциала на тима си. Арда играеше смело и с 3-4-3, както и с 4-2-3-1, като дори остана впечатлението, че отборът можеше да спечели още точки, с които се размина по една или друга причина. Тимът от Кърджали например бе много по-добър от Левски при подялбата на точките – 1:1, както и пропусна точки при гостуванията на Монтана, Ботев (Враца) и Етър.

Арда напълно си заслужи да е сред най-добрите в първенството. Нека припомним, че отборът на Белия не загуби нито от Лудогорец, нито от Локо (Пд), нито от ЦСКА-София през есента, а освен това успя да се наложи над Берое като гост. Арда обича да играе в големите мачове и това е голямата заслуга на Николай Киров-Белия. Защото той е треньор, който не се страхува отборът му да се надиграва с противника. Независимо от крайния изход и мнението на другите.

Христо Бонински/ „Мач Телеграф“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини