Спецпрокуратурата не откри данни за престъпление в записите с гласа на Бойко Борисов

Специализираната прокуратура не откри данни за престъпление, по повод разследването във връзка с публикувани в медии аудиозаписи на разговори, в който се твърди, че участва премиерът Бойко Борисов, съобщиха от прокуратурата.

Разследването е било образувано по сигнал на Христо Иванов от "Да, България". Наблюдаващият прокурор е достигнал до извод за липсата на достатъчно данни за осъществено престъпление от общ характер. Поради това е отказал да образува досъдебно производство.

Разпитани по случая са били Бойко Борисов, главният прокурор Иван Гешев и бившият главен прокурор, сега председател на КПКОНПИ, Сотир Цацаров. Както и бившият финансов министър Владислав Горанов, Мария Филипова, Весела Стоилова и Биляна Гълъбова.
След анализ на доказателствата прокурорът по делото не е открил, че е провеждан визираният в сигналите разговор между Бойко Борисов и премиерите на Бавария, Полша и Унгария в присъствие на Владислав Горанов, Сотир Цацаров и Иван Гешев.

Във връзка с твърдяната намеса на Борисов в дейността на АДФИ и КФН по отношение на дружеството "Еврохолд България" АД и неправомерни действия от страна на тези органи спрямо дружеството, не са установени данни за упражнено влияние или въздействие върху представител на посочените две институции, посочват още от прокуратурата.

Също така, в противоречие със заявеното в записа и в сигнала, се констатира, че АДФИ не е извършвала финансова инспекция на "Еврохолд България" АД за периода от 2018 г. до м. август 2020 г. Проверка на дружеството е била правена, но през април 2019 г. от КФН. Тя е била насочена към анализиране на финансовото състояние на дружеството във връзка с изразено намерение на същото да придобие активите на "ЧЕЗ Разпределение България" АД и "ЧЕЗ Електро България" АД.

Не е установено каквото и да било въздействие от страна на Бойко Борисов във връзка с наказателното производство срещу бившия зам.-министър Александър Манолев, обвинен за злоупотреба с евросредства във връзка с къща за гости.

Установено е по преписката, че не са налице данни за разпореждане от страна на Бойко Борисов, в качеството му на министър-председател, за извършване на проверка по отношение на Елена Йончева и свързани с нея лица във връзка с усвояването на средства от ЕС по оперативни програми.

По отношение на твърденията в сигнала за коментар по адрес на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, не се установени данни за извършено престъпление от общ характер.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини