Китай очаква приземяването на "Чанъе-5" с лунните проби

Китайският космически апарат "Чанъе-5" изпълни втора корекция на орбитата по пътя си към Земята, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Наземният контрол на мисията е в очакване на завръщането на сондата от лунната мисия, при която бяха събрани образци от повърхността на Луната за пръв път от 45 години.

Очаква се китайският апарат да се приземи във Вътрешна Монголия късно вечерта в сряда или рано в четвъртък местно време.

Двигателите на апарата бяха задействани за корекция на орбитата, преди спускаемият апарат да се отдели. Всички системи функционират нормално, съобщи китайското космическо ведомство.

Първата корекция в орбитата бе изпълнена в понеделник.

Откриването на спускаемия апарат може да бъде усложнено от малкия му размер, тъмнината и плътната снежна покривка, съобщиха китайски медии. Предвидено е апаратът да се спусне с парашути, след като навлезе в земната атмосфера и намали скоростта си. Това затруднява точното изчисление на мястото на приземяване, съобщи представител на екипа по контрол на мисията, цитиран от китайската осведомителна агенция Синхуа. Държавната телевизия CCTV показа четири военни хеликоптера в готовност във военна база.

Модулът "Чанъе-5" кацна на Луната на 1 декември и събра около два килограма образци от повърхността й. Ако мисията приключи успешно, Китай ще стане третата страна след САЩ и бившия СССР, успяла да върне на Земята проби от Луната.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини