Великото звездно събитие преди тази Коледа

2020 г. може и да не беше най-прекрасната година напоследък... меко казано, но от астрономическа гледна точка е върховна. Заради едно събитие, което може да наблюдаваме на небосвода около Коледа.

Съединението на Сатурн и Юпитер - звучи доста тържествено, и е точно такова. На 21 декември двете планети ще бъдат толкова близо една до друга, колкото не са били никога в последните 800 години.

Процесът по "съединяването" им започна още през лятото, но върховата точка на това небесно събитие ще е четири дни преди Коледа. Тогава Сатурн и Юпитер ще бъдат разделени само от 0.1 градуса. На същия ден - 21 декември, е и зимното слънцестоене.

За да бъде наблюдавано "великото съединение", както го наричат астрономите, трябва да гледаме на запад около час след залез. При ясно небе срещата на Юпитер и Сатурн би трябвало да се вижда от всяка точка на планетата, но късметлии ще са хората около Екватора.

За да се ориентираме кои точно са планетите на небосклона, могат да ни помогнат мобилни приложение като Stellarium, SkyView Lite и Planets.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини