Учителите в СУ „Васил Левски“ в Ардино с ново преносимо устройство Chromebook

СУ „Васил Левски“ в Ардино приключва календарната 2020 година с нови, технологични придобивки за подобряване работата на учителите.В отговор на предизвикателствата пред съвременното образование, директорът на училището Аника Петрова, със средства от делегирания бюджет от община Ардино на училището закупи и раздаде на учителите 44 устройства Chromebook, с помощта на които те ще използват образователния потенциал на новите технологии на 21. век за качествено провеждане на обучението на учениците не само в електронна среда, но и присъствено – в класната стая.

Тези устройства са лесни за употреба, супербързи и сигурни! Chromebook е преносимо устройство, което обединява в едно таблет и лаптоп. Chromebook идва с операционната система на GoogleChrome OS и работи "в облачна" среда - информацията е на едно място, сигурно пазена и "скрита" зад персоналния училищен Google профил. Това прави учебното съдържание достъпно от различни устройства по всяко време и го защитава от изтриване и загуба. Chrome OS е лека за управление, зарежда за по-малко от 10 секунди, има вградена защита от вируси и дава достъп до приложения през познатия на всички GooglePlay Store.

Устройството има подсилен корпус, който го предпазва от повреда при изпускане или удар, има страхотен touch екран и активна писалка, а също и до 11 часа живот на батерията, което е от полза в месеците на обучение в електронна среда от разстояние.

Директорът и ръководството на училището са с намерение да осигурят такива устройства за учениците от една пилотна паралелка, която през следващата година да се обучава по модела "1 към 1", в който всеки ученик ще разполага с устройство, с което да учи в училище и у дома. Моделът „1 Към 1“ е модел на работа, при който всеки ученик и всеки учител имат свое устройство и свързан към него персонален акаунт. При този модел учителите и учениците ще използват устройствата си свободно във всеки учебен час и във всяка класна стая.

Целта на модела „1 към 1“ е развиване у учениците на знания, умения и компетентности, необходими в 21. век, като чрез учителя ще получават достъп до учебни ресурси, домашни работи и ндивидуални и/или групови проекти за целия клас, а също и достъп до допълнително съдържание, което не е в учебниците, като Google експедиции (expeditions), както и развиване на технологични умения - използване на електронна поща, споделени презентации и други. Начинът, по който се работи с тези устройства ще предразполага учениците от класа към повече идеи и много по-добро развитие и ще направи ученето много по-ефективно и лесно. Още повече – учениците ще се научат да бъдат отговорни и да се грижат за устройствата си.

Очевидно не напразно училището е сред иновативните училища в страната.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини