Изобретателка на 15 години стана първото Хлапе на годината на Time

Изобретателка на 15 години, която беше избрана за първото Хлапе на годината на списание "Тайм", каза, че се надява да вдъхнови хората да предлагат идеи, с които "да бъдат решени световните проблеми", съобщи BBC.

Гитанджали Рао има различни изобретения, например устройство, с което се открива олово в питейната вода, и апликация регистрираща кибертормоз. Тя е избрана от повече от 5000 номинирани американчета за първата титла Хлапе на годината.

"Ако аз мога да го направя, и вие можете, всеки може" - каза Гитанджали Рао.

В интервю за сп. "Тайм", взето от Анджелина Джоли, Гитанджали Рао заяви, че не прилича на "типичен учен".

"По телевизията се появяват само по-възрастни учени, обикновено бели мъже - обясни тя. - Целта ми се измества не само да създавам собствени устройства за решаване на световните проблеми, но и да вдъхновя други да правят същото. Защото, от личен опит знам, не е лесно да не виждаш друг като себе си".

Гитанджали Рао е от Колорадо. Тя е печелила и други награди, например за Най-добрия млад учен на Америка за бърз и евтин тест за откриване на замърсена с олово вода.

"Нашето поколение е изправено пред толкова много проблеми, каквито преди не е имало. Но в същото време сме изправени и пред стари, които още съществуват" - добави тя.

Списание "Тайм" започва да избира Мъж на годината през 1927 г. Титлата по-късно е променена на Личност на годината.

Миналата година Грета Тунберг стана най-младият й носител в историята на списанието.

Новото отличие Хлапе на годината е "барометър за изгряващите лидери на най-младото поколение в Америка", казаха от "Тайм".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини