Спасиха със сложна операция срязана ръка на кърджалиец в УМБАЛ "Свети Георги"в Пловдив

Сложна операция извършиха лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив. Те успяха да спасят дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент. Крайникът на пострадалия при инцидента 56-годишен мъж от Кърджали е възстановен напълно с всички двигателни и сетивни функции, съобщи пред "Марица" началникът на лечебното звено д-р д.м. Богомила Чешмеджиева.

Пациентът бил докаран по спешност в края на ноември. В кърджалийската болница медиците зашили разрязаните артерии, за да не кървят и го пренасочили към опитните си колеги в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги", която има 24-часова спешност и е най-голямата от сходните й в България.

"Информираха ни, че има срязване на лакътната артерия, която е една от 3-те основни. Оказа се при прегледа, че ъглошлайфът е прекъснал и другата голяма артерия – лъчевата. Срязани бяха сухожилията и флексорните мускули. Учуди ни, че са оцелели основните нерви и третата артерия, която е много тънка и не може сама да поеме кръвоснабдяването без останалите две", обясни д-р Ангел Петков, който поел случая.

Скоростно младият хирург подготвил пациента за операция с обща упойка. "Когато крайник има нарушено артериално хранене поради внезапно настъпил стоп заради травма или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни изменения, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е около 3-4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали", обясни д-р Петков.

При операцията той премахнал образувалите се тромби в края на разрязаните две основни артерии. След зашиването им кръвоснабдяването на ръката се възстановило напълно.

"Приключихме за 40 минути. Още на масата ръката порозовя и се стопли", разказа д-р Петков. След упойката пациентът възкликнал, че излиза като от "лош сън". Можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация.

"За нас такива случаи са ежедневие. В Клиниката по съдова хирургия поемаме спешността на цяла Южна България", обясни началникът д-р Богомила Чешмеджиева. Тя е начело на лечебното звено от февруари т.г. и е обградена от млад екип лекари и медицински сестри. Сред тях е д-р Ангел Петков, който от 8 години работи в клиниката, но в ежедневната си практика е натрупал безценен опит с многобройните подобни тежки случаи.

"Оперирал съм пациенти със СПИН, с хепатит В и С. Сега и с КОВИД-19. Не се страхувам, това е част от лекарския делник", сподели д-р Ангел Петков.

Само за последните 4 дни 7 пациенти с КОВИД-19 са оперирани в Клиниката по съдова хирургия от остра артериална недостатъчност. На практика лекуваме по 2 и повече спешни състояния – по нашата специалност, които са и с КОВИД-19, коментира д-р Чешмеджиева. Тя допълни, че нямат смъртен случай на пациент с коронавирус досега. Още от месец юни, преди заповедта на здравния министър, Клиниката по съдова хирургия е с обособени легла за пациенти с коронавирусна инфекция - 10% от легловия фонд. "Оттогава сме забелязали, че КОВИД-19 се изразява с артериална и венозна тромбоза. Това се оказва  един от важните  признаци при заразяване с корона вирус", обясни д-р Чешмеджиева.

dnes.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини