4 °C

Здравният министър представи Националния план за ваксиниране

Имунизирането срещу COVID-19 ще бъде извършвано на няколко етапа и след подписване на информирано съгласие. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Планът е разработен от работна група от експерти от Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции, Изпълнителната агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, съсловните организации и др.

Използвани са указания на СЗО, плановете на Германия, Франция, Италия, Англия, съобразен е и с особености на българското здравеопазване. Динамичен е и е подготвен за промяна в зависимост от обстановката.

Създава се национален ваксинационен щаб, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов.

Страната ще бъде разделена на шест региона на ваксиниране.

Разработени са фази за ваксиниране на българските граждани.

В първата попадат медицинският персонал от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацеври, пом.-фармацевти. Общо - 243 600 души. 

Втора фаза – педагози, потребители на соц. услуги и служители във ферми за норки - 112 080 лица.

Трета фаза – служители, участващи в дейности по поддържането на държавата, например тези във ВиК сектора. Броят им зависи от списъците, изготвени от РЗИ. 

Четвърта фаза – възрастни на и над 65 г. и хора с придружаващи заболявания. Очакваният брой е 1 800 000.  

Пета фаза – уязвими групи заради начина им на живот. Броят ще се определи отново на база изготвени списъци. 

Директорите на РЗИ ще определят броя на подлежащите на ваксиниране. Всички ще се ваксинират доброволно, което включва избор на ваксината. Ваксината ще е безплатна.

Ваксината на Pfizer и BioNTech се очаква да получи одобрение от ЕМА - европейската агенция по лекарствата, на 29 декември. Агенцията ще проверява ваксината за качество, безопасност и ефективност, като в това се включва целият научен ресурс. Разрешението ще бъде валидно за всички страни в ЕС. Това е и гаранцията за българските граждани за равен достъп до ваксината. През януари се очаква през такава процедура на одобрение да премине ваксината на Moderna.

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ба
  Балък
  7 0
  10:30, 4 дек 2020
  Ваксината ?
  Европейските медицински специалисти казват, че няма още ваксина, която да е изпитана и да се смята годна за употреба!
  Внасяме ваксина, която не е удобрена ама … е американска и Мустафата е скръцнала със зъби на Бойко Боклука да я купува .
  Така че бийте си американска ваксина и пълнете чувалите на здравното министърче с трупове .
  • Ан
   антимишок
   1 0
   16:22, 6 дек 2020
   Тъй де,изпитанията върху хора най-добре да се извършат в някоя колония!
 • 2
  3,
  3,14
  7 0
  11:05, 4 дек 2020
  Стига си се появявал по телевизиите и стресирай хората!Няма нужда от вашата "загриженост!Не може тъпите американци да измислят първи ваксина.Просто тя е била направена,преди да пуснат заразата!
 • 3
  Ан
  АНОНИМЕН
  3 0
  18:35, 4 дек 2020
  Нещестни предатели, защо не вземете от руската ваксина която излезна 1 в света и е много по-добра?!
  • Ва
   Васко
   1 0
   19:46, 4 дек 2020
   Не съм фен нито на едната, нито на другата, ама ти как разбра че руската била по-добра?

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини