Полицаите ще ходят на психолог, ако вярват, че имат свръхспособности

Служителите на МВР ще ходят на психологично изследване, ако имат рискови прояви поне два пъти за шест месеца. Това е записано в нова наредба за психологичната пригодност в министерството, публикувана за обществено обсъждане. Издаването ѝ стана възможно след промяна в Закона за МВР, според която пригодността на служителите се определя от Института по психология на МВР.

В наредбата е публикуван списък с рисковите индикатори и т. нар. прояви на дезадаптивно поведение, на база на които ще се решава кой трябва да бъде изследван.

Свръх-способности и заплахи за бой

Евентуалните психологични проблеми на служителите са разпределени в няколко категории, става ясно от приложенията към наредбата. Сред тях са проблеми в професионалната квалификация, в междуличностните отношения, емоционални проблеми, склонност към необмислени действия, проява на странни мисли, идеи или поведение, злоупотреба с алкохол и хазартна зависимост.

В категорията "Поява на странни мисли" е посочено, че има нужда от изследване служител, която "вярва в собствени свръхспособности, ирационални страхове от преследване и т.н.".

Друга "червена лапма" ще са опитите за физическа саморазправа и заплахи за такава, импулсивни или необмислени действия, застрашаващи околните, непрекъснато еуфорично настроение, независимо от обстоятелствата или пък несъответни на ситуацията избухливост, гневност, потиснатост и отпадналост.

Ако се върти в кръг, значи нещо не е наред. Ако пие - също

Към категорията на странните мисли и поведение спада и въртенето в кръг, както и други безсмислени действия като например тръгване и връщане на едно и също място.

Алкохолната зависимост също е признак за психологичен проблем, сочат от МВР. Тя може да се установи от сигнали на колеги или приятели, при наличие на занемарен външен вид и влошена лична хигиена, треперене на ръцете, промени в настроението и рязка промяна в теглото.

Хазартната зависимост също е включена в списъка. За нея може да се разбере пак от получена информация за системни залагания, често взимане назаем от колеги или получена информация от банки, че служителят бави вноските си.

Отивай на психолог

На психологично изследване в института ще се ходи по заявка на съответния началник, става ясно от наредбата. Шефският състав ще се праща на психолог от министъра или главния секретар. Според наредбата служителят може да откаже да приеме заповедта, с която го изпращат на изследване.

От наредбата не става ясно какво следва в тези случаи. В Закона за МВР обаче е записано, че служител може да бъде отстранен временно от работа, докато се установи психологичната му пригодност.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Бъ
    бъзз
    2 0
    16:56, 3 дек 2020
    Може ли заглавието да бъде съставено така, че да отразява правилно съдържанието на статията?
    Хасково Нет, Вас питам!
    • Го
      гост
      1 -1
      17:04, 3 дек 2020
      А не може ли да ги уволнявате за да не страдат обикновените граждани от лудостта им?
  • 2
    Хи
    Химената
    2 0
    05:45, 4 дек 2020
    В Хасково за свръх способност се смята , когато полицаят владее и втори език - Български , освен майчиния Турски. Налага ли се да посети психолог в този случай ?
Последни новини