НАТО: Китай не е противник, възможно е сътрудничество с Пекин

Китай за нас не е противник и възходът на страната създава нови възможности за сътрудничество в областите на търговията, контрола над въоръжаването и опазването на околната среда. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след приключването на двудневното видеозаседание на външните министри от пакта.

Той посочи, че отношенията с Пекин са били обсъдени днес от министрите, включително по въпроса за промяната в световното разпределение на силите. Министрите са разисквали опасностите, които създава покупката от Китай на ключова инфраструктура в страни от алианса и надпреварата в развитието на технологиите.

Столтенберг отбеляза, че през февруари догодина се очаква решение на военните министри от НАТО за бъдещето на мисията в Афганистан.

Генералният секретар приветства примирието в Нагорни Карабах и призова Русия да зачита териториалната цялост и самостоятелността на Украйна и Грузия. По неговите думи е необходимо Москва и Минск да оставят хората в Беларус сами да определят своето бъдеще. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Го
  гост
  0 0
  16:58, 3 дек 2020
  Въй, руснаците май, май, а?
Последни новини