Ирина Георгиева: Пандемията не може да спре хуманитарната дейност на Ротари Интернешенъл

Разговор с президента на Ротари клуб кърджали Ирина Георгиева

Ирина Георгиева е родена в София. Завършила е Финансово-Стопанската Гимназия в София. След това завършва Макроикономика в Лудвиг-Максимилианс-Университет в Мюнхен, Германия. Занимава се с добив и преработка на скално-облицовъчни материали. Член е на мадежката организация на Ротари интернешънъл РОТАРАКТ, а от 2014 година е член на Ротари клуб Кърджали. От 2015 до 2020 година е секретар на Ротари клуба в Кърджали. Президент на Ротари клуб Кърджали за ротарианска година 2020/2021г.

                                                

-Уважаема г-жо Георгиева, пандемията повлия всички сфери на обществения живот.Какво е отражението й върху ротарианското движение?

-Да, за съжаление 2020г е необичайна и се отрази на всеки аспект от нашето ежедневие. Разбира се и на работата ни в Ротари. Голяма част от инициативите не могат да се проведат, тъй като са свързани с личен контакт – профилактика на заболявания, обучения, участия. Бяхме организирали мащабен проект за профилактика на детско очно здраве, който трябваше да стартира още миналата ротарианска година и за който бяхме получили съфинансиране с дистриктен грант. Проектът обхващаше всички детски градини на територията на община Кърджали, като прегледите щяха да бъдат извършени с модерна апаратура и щяха да бъдат напълно безплатни. Бяхме подготвили и обучения по самопреглед с цел ранна диагностика на рака на гърдата при девойки от горни гимназиални класове в Кърджали. За обученията разполагаме със специален макет, който беше закупен в рамките на друг проект на Ротари клуб Кърджали –  „Училище за млади майки ДАР“. Макетът е уникален, защото на него може да се усетят различни заболявания на млечната жлеза и момичетата ще бъдат по-добре подготвени и по-спокойни. Планирали сме и други мероприятия, за които към момента не знаем дали ще можем да осъществим – домакинство на международен архитектурен конкурс, международният детски фестивал за изкуства „Заедно на един мост“... Надяваме се следващата година да успеем да изпълним поне част от тях.

-Какви са приоритетите на Ротари клуб Кърджали в условията на пандемия?

-Приоритетът на всички организации в света в момента е опазване здравето и живота на хората. За нас като клуб е важно да покрепяме нашата общност. Опитваме се да бъдем полезни с качествени проекти, които да обхващат по-големи групи, да добавят стойност за общността и да повишат качеството на живот. Фокусираме се върху детско и майчино здраве, профилактика на заболявания, чиста вода, образование, развитие на общността. Това са всъщност зоните на фокус на Ротари интернешънъл, които са актуални и в настоящата ситуация. Най-важното в момента е да адаптираме подхода и начина, по който достигаме до целевите групи.

-Младите ротарианци стават все по активни.Какво привлича младите хора в Ротари?

-Приятелството е първата стъпка в света на Ротари. Затова ние се обръщаме един към друг с обръщението „Приятелю“. Едни от най-хубавите проекти са по инициативи на младежите от Интеракт и Ротаракт. Така например учениците от Интеракт направиха основно почистване в района на язовир Кърждали, успешно реализираха дарителска акция в края на месец Октомври за лечението на едно детенце, а в момента се подготвят пакети с продукти от първа необходимост за около 30 семейства в рамките на „Купи и дари“. Младежите от Ротаракт дариха на 53 деца в неравностойно положение ученически комплекти на стойност 50лв всеки за първия учебен ден. Вдъхновяващо е да наблюдаваме ентусиазма и желанието им. Вярвам, че Интеракт и Ротаракт възпитават предприемачеството и отговорното отношение към хората и създават млади лидери.

-Ротари клуб Кърджали се отличава с активна международна дейност.Продължавате ли като клуб да поддържате контакти?

-Да, разбира се. За съжаление предвидените мероприятия с участието на клубове от Турция, Гърция, Македония и Сърбия няма да се осъществят. Вероятно и ежегодният ни проект „Заедно на един мост“, в който традиционно участват деца от България, Турция и Гърция няма да се състои. Побратимени сме с клубове от България, Турция и Русия и в годините сме изградили истински приятелства. Бяха планирани посещения в Сърбия и Македония, които в сегашната ситуация са невъзможни. Вярваме, че скоро отново ще бъдем заедно с нашите приятели и ще работим по още по-интересни и вълнуващи съвместни проекти.

-Кои са проектите,с които Ротари клуб Кърджали се отличава от другите неправителствени организации в общността?

-Ротари Интернешънъл е най-голямата неправителствена хуманитарна организация в света. Нашите инициативи са насочени не към определени лица, а към общностите, в които живеем. Проектите ни са по-мащабни, работим с различни други организации, община Кърджали, училища, болницата в града. Ние живеем тук, отглеждаме децата си тук и се надяваме с работата ни да подобрим качеството на живот за всички. Всяка година президенството в клуба се поема от друг приятел, но сме последователни и единни в общата ни цел. Ротари клуб Кърджали ще празнува своя 25-годишен юбилей през 2021 година и си позволявам да спомена важни проекти, които са финансирани и изпълнени от нас. Това е само една малка част от нашата работа:

Възстановяването на статуята на „Орфей“ на входа на град Кърджали
Закупуване на 2 кувьоза за болницата в град Кърджали. Единият кувьоз е дарение от приятеля Александър Елинов.
Ежегоден трансграничен фестивал за изкуства „Заедно на един мост“
Пълен ремонт на залата в Обединен детски комплекс Кърджали
Полигон за обучение на деца по пътна безопасност в град Кърджали – проект в изпълнение
Училище за млади майки „ДАР“ в болница в град Кърджали. Закупуване на макети, симулиращи родилен процес. Закупуване на макет за профилактика на заболявания на млечната жлеза.
Закупуване и инсталиране на инсталации за пречистване на вода в детски градини и училища в община Кърджали
Ежегодно награждаване на 5 зрелостници за отличен успех в град Кърджали
Закупуване на предпазни костюми, маски и лични предпазни средства за болницата в град Кърджали

Въпросите зададе: Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини