7 °C

Инж. Хасан Азис: Държавата е длъжник на местната власт по отношение на водоснабдяването

Чиста вода, чиста храна, чиста енергия, чиста околна среда е водеща цел в политиката на ДПС в управлението
Това заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ зам.председателят на ДПС и на НСОРБ д-р инж.Хасан Азис, кмет на Кърджали
От 117 населени места в община Кърджали, за съжаление, в 21 век 8 населени места са без вода. Със започналия ремонт на довеждащия водопровод от язовир „Боровица“ Кърджали и Момчилград не са заплашени от водна криза, но финансирането не е заслуга на държавата, посочи Хасан Азис.
Местната власт не само в Кърджали, а и в цялата страна, независимо от политическата окраска на кметовете, харчи голяма част от бюджетите, които има, единствено и само за решаване на водните проблеми. В Кърджали има няколко населени места, които ние сме финансирали с милиони левове – проекти, за които общината заделя от местните си приходи, след което ние прехвърляме тези активи на ВиК дружеството, което пък започва да събира такси, каза още той.
Мисля, че в това отношение държавата е длъжник на кметовете, на местната власт, отбеляза кметът на Кърджали.
ДПС поиска оставката на екоминистъра и оставкатана цялото правителство, защото правителството няма как да допусне криза с водоснабдяването, особено на големите градове, при положение, че има инфраструктура.
Сдружението на общините се обяви срещу проект на МРРБ за окрупняване на ВиК дружествата. Тази система не работи – кметовете нямат възможност да посочат кои населени места, квартали или улици имат нужда от намеса и ремонт, това се диктува от държавата в лицето на областния управител, заяви Хасан Азис.
Той припомни, че Управителният съвет НСОРБ успя да извоюва допълнителни средства за малките общини, които са с профил туризъм и имат 5% по-нисък приход от данък недвижими имоти и 15% по-малък приход от туристическия данък в сравнение с миналата година.
Зам.-председателят на Сдружението посочи, че общинските ръководители са предложили на правителството да се създаде фонд „Общински пътища“, който да се ръководи от МРРБ и да бъде с финансов ресурс от 300 млн лв., но това не е отразено в новия бюджет.
Няма отговор от централната власт и на важния за кметовете въпрос – защо през годините се закриваха общинските болници?
В община Кърджали се спазват наложените мерки от здравния министър и общините допълнително налагат мерки, за да се избегне натоварване на здравната система, каза инж. Азис. От 123 общински болници, 73 са ангажирани пряко с корона вируса и подпомагат 198 държавни болници в дейността по кризата, отбеляза той.
Независимо от политическата сила, с която сме обвързани, всички кметове сме били зад запазването на общинските болници и сме полагали усилия да ги поддържаме дори и в най-малките населени места. За пореден път става ясно , че политиката на кметовете е правилна към този момент. Независимо от дълговете всяко населено място има нужда от лечебно заведение. И тези дългове, които имат общинските болници, няма как да бъдат отчети и сравнени с човешките животи. Благодаря на всички колеги, които с цената на всичко успяват да запазят общинските болници. Ако ги нямаше сега тези 73 лечебни заведения, кой щеше да поеме първата вълна в малките населени места, попита зам.-председателят на НСОРБ.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  1 0
  17:42, 1 дек 2020
  Хасан е лъжец!
 • 2
  На
  Наблюдател
  1 0
  18:02, 1 дек 2020
  Няма как да му се вярва! В работата му повече ДПС, много по-малко държава и община!

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини