Инж. Хасан Азис: Държавата е длъжник на местната власт по отношение на водоснабдяването

Чиста вода, чиста храна, чиста енергия, чиста околна среда е водеща цел в политиката на ДПС в управлението
Това заяви в предаването „Още от деня“ на БНТ зам.председателят на ДПС и на НСОРБ д-р инж.Хасан Азис, кмет на Кърджали
От 117 населени места в община Кърджали, за съжаление, в 21 век 8 населени места са без вода. Със започналия ремонт на довеждащия водопровод от язовир „Боровица“ Кърджали и Момчилград не са заплашени от водна криза, но финансирането не е заслуга на държавата, посочи Хасан Азис.
Местната власт не само в Кърджали, а и в цялата страна, независимо от политическата окраска на кметовете, харчи голяма част от бюджетите, които има, единствено и само за решаване на водните проблеми. В Кърджали има няколко населени места, които ние сме финансирали с милиони левове – проекти, за които общината заделя от местните си приходи, след което ние прехвърляме тези активи на ВиК дружеството, което пък започва да събира такси, каза още той.
Мисля, че в това отношение държавата е длъжник на кметовете, на местната власт, отбеляза кметът на Кърджали.
ДПС поиска оставката на екоминистъра и оставкатана цялото правителство, защото правителството няма как да допусне криза с водоснабдяването, особено на големите градове, при положение, че има инфраструктура.
Сдружението на общините се обяви срещу проект на МРРБ за окрупняване на ВиК дружествата. Тази система не работи – кметовете нямат възможност да посочат кои населени места, квартали или улици имат нужда от намеса и ремонт, това се диктува от държавата в лицето на областния управител, заяви Хасан Азис.
Той припомни, че Управителният съвет НСОРБ успя да извоюва допълнителни средства за малките общини, които са с профил туризъм и имат 5% по-нисък приход от данък недвижими имоти и 15% по-малък приход от туристическия данък в сравнение с миналата година.
Зам.-председателят на Сдружението посочи, че общинските ръководители са предложили на правителството да се създаде фонд „Общински пътища“, който да се ръководи от МРРБ и да бъде с финансов ресурс от 300 млн лв., но това не е отразено в новия бюджет.
Няма отговор от централната власт и на важния за кметовете въпрос – защо през годините се закриваха общинските болници?
В община Кърджали се спазват наложените мерки от здравния министър и общините допълнително налагат мерки, за да се избегне натоварване на здравната система, каза инж. Азис. От 123 общински болници, 73 са ангажирани пряко с корона вируса и подпомагат 198 държавни болници в дейността по кризата, отбеляза той.
Независимо от политическата сила, с която сме обвързани, всички кметове сме били зад запазването на общинските болници и сме полагали усилия да ги поддържаме дори и в най-малките населени места. За пореден път става ясно , че политиката на кметовете е правилна към този момент. Независимо от дълговете всяко населено място има нужда от лечебно заведение. И тези дългове, които имат общинските болници, няма как да бъдат отчети и сравнени с човешките животи. Благодаря на всички колеги, които с цената на всичко успяват да запазят общинските болници. Ако ги нямаше сега тези 73 лечебни заведения, кой щеше да поеме първата вълна в малките населени места, попита зам.-председателят на НСОРБ.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    1 0
    17:42, 1 дек 2020
    Хасан е лъжец!
  • 2
    На
    Наблюдател
    1 0
    18:02, 1 дек 2020
    Няма как да му се вярва! В работата му повече ДПС, много по-малко държава и община!

Още новини

Последни новини