3 °C

Заев с помирителен тон заговори за българи в Македония

Македонското правителство ще изпълнява договора за добросъседство и това ще е закон за страната, а премиерът Зоран Заев ще е гарант той да се прилага за пример и Скопие да работи срещу словото на омразата срещу "приятелска България". Освен това е време да бъдат обявени и от двете страни всички исторически личности, за които има съгласие в съвместната комисия, "и да ги впишем в учебниците", на фона на критики, че македонската страна не е готова за подобна стъпка.

Това каза Заев в интервю за БГНЕС, в което след седмица на остри, идващи от правителствените среди, президента и медиите, реплики срещу България заради ветото на началото на преговорите с ЕС, коментира и нуждата за обединение около историята, като например около факта, че Гоце Делчев се е бил за Македония или там, освен македонци, говорили на македонски и българи, говорили на български, са живели "хора, които са се чувствали едновременно и българи, и македонци".

Интервюто с помирителен тон следва серия възможни ангажименти на Скопие, които Заев изреди в публикувания миналата седмица разговор с "Дойче веле".

В момент, когато преговорите между София и Скопие продължават далеч от очите на обществеността с поглед Съвета по общи въпроси на ЕС на 8 декември, премиерът изговаря и фраза, която изключително рядко се появява в македонския публичен дискурс - говоренето, редом с всички други народности, в страната, и за българи:

"Вие знаете, че у нас има много националности, освен македонците – албанци, турци, власи, бошняци, роми, имаме и българи, които живеят в страната. Те са наши граждани и са добър мост за сътрудничество между двете държави и вярвам, че в бъдеще онова, което трябва да изясним преди всичко, е онзи исторически момент, но през призмата на приятелството."

В интервюто Заев признава, че "имаме слабости и досега не сме реализирали всичко, което очаквахме от Договора за приятелство." Същевременно "аз съм този, който премахна много табели с надписи "български фашистки окупатор, защото написаното в тях не отговаря на истината и не се отнася за цялата държава и целия народ", продължава премиерът.

Подчертава, че историята на двете държави е "обща, не споделена" - периодичното използване на термини като "споделена" и "преплетена" история бе сред изтъкваните от български политици проблеми в поведението на македонското политическо ръководство. Обяснява факта, че "понякога нашите граждани реагират с реч на омраза", с това, че "са обидени и ще помоля българския народ да появи разбиране за подобни отделни прояви", макар да е убеден, че "това трябва да бъде осъдено". За коментарите на президента Стево Пендаровски, сравнил България с времето на Тодор Живков, каза: "Предполагам, че понякога и аз, не само той, не сме достатъчно внимателни при употребата на думите."

Заев повтаря изразеното в интервюто за "Дойче веле" - и очаквано от България - уверение, че "нямаме териториални и малцинствени претенции, че името Северна Македония се отнася за Република Северна Македония". "Обявихме пътна карта, за да поемем ние за себе си ангажименти, които ще имат правен ефект и ще бъдат от полза за гражданите и на Македония, и на България". Нарича се "голям приятел на българския народ" и обявява за първа цел "приятелството с нашите съседи".

По думите му Северна Македония сама избрала България да защитава небето ѝ. "Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България."

"Интеграцията в ЕС е продължителен процес, който ще продължи 5, 7, 10, 15 години - никой не знае колко. Но приятелството с България ни е необходимо сега и веднага, защото ще донесе ползи и за двете страни, което ще бъде почувствано веднага и от македонците, и от българите," продължава Заев:

"Затова целта ми е това приятелство да бъде доказано на практика, а не само на думи. Да изградим коридорите, да инвестираме един в друг, да откриваме работни места, да организираме състезания и да ходим да гледаме как нашите деца играят футбол, баскетбол, хандбал, как правят олимпиади, как се състезават заедно. Когато отворим учебниците, да можем да прочетем за размера на нашата общност, защото ние нямаме споделена история, а имаме обща история."

Попитан защо върви кампания в Северна Македония, според която България не признава езика и идентичността на страната и това трови отношенията между двете държави, Заев казва, че България нищо не отрича, но "докато траят разговорите, не може всичко да бъде споделяно с обществеността и вероятно се създава не особено добро впечатление" и София всъщност "настоява да се утвърди онази част от историята, от исторически въпроси, които са важни".

Спорът дали искането на България за признаване на българските корени на народ и език на Северна Македония продължава в югозападната съседка. София настоява, че уважава правото на самоопределение, но в Скопие се чуват критики, че това е пряк удар върху идентичност, изграждана и утвърждавана като различна от българската.

Омразата, Тито и "Дълбоката държава"

Попитан как славенето на Йосип Броз Тито се съчетава с хилядите убити за независима Македония в затворите, Заев обяснява, че "ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето". Проблемът според него (отговорът му всъщност продължава с предишните теми, тъй като той и преди това отклонява исторически въпроси) е, че "всяко отлагане (на преговорите с ЕС) води до такива реакции и говор на омраза.

Премиерът се опитва да говори и на опозицията в България, като изпраща "послание не само до премиера Борисов, но и до президента Радев, до нашата сестринска партия БСП и да изграждаме мостове за приятелство".

Заради отношението към България и съпротивата срещу договора с Гърция Заев напада и политическите си противници, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, с думите, че от договора от 1999 г. с България тя е "напълно променена. Част от тази дълбока държава, за която говори Любчо Георгиевски, остана тук. Това не е патриотизъм и не е европейско поведение. Много е лесно да се скараш с някого, да бъдеш македонският и българският народ са предразположени да бъдат най-големи приятели." Бившият премиер Любчо Георгиевски свърза с "дълбоката държава" и "структури, които не са македонски", ставащото между София и Скопие.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
16 яну 2021
Последни новини