ВАС отмени редица задължения за онлайн търговците

Върховният административен съд (ВАС) отмени на първа инстанция редица текстове от злополучната наредба Н-18, които са свързани с отчитането и съхраняването на фискални данни от търговците в електронна среда. Делото пред ВАС беше образувано през миналата година по жалби на над четиридесет организации и фирми.

Съдът обявява, че при приемането на измененията в наредбата са допуснати съществени нарушения на правилата, които са достатъчно основание за тяхната незаконосъобразност. Основният проблем е, че тези текстове от наредбата са приети без мотиви, а след това не е имало обсъждане. Отменени са чл. 3, ал. 16, чл. 16, ал. 3, чл. 38, ал. 4, чл. 52б, чл. 52 г, чл. 52д, чл. 52и, чл. 52к, ал. 2, чл. 52н и свързаните с тях приложения № 34 и 35 от наредбата.

"Налице е и нарушение на чл. 77 АПК, съгласно който компетентният орган издава нормативния административен акт, след като обсъди проекта заедно с представените становища, предложения и възражения. В случая не е налице обсъждане", се казва в решението на ВАС.

Върховните съдии приемат, че са нарушени и изискванията на Директива ЕС 2015/1535. Според нея трябва да бъде изпълнена процедура за предоставянето на информация в сферата на техническите регламенти и правила относно услугите на информационното общество.

Отмяната на текстовете от Н-18 със сигурност ще намали разходите и бюрократщината при управление на фирма за онлайн търговия. Съдът премахва задължението да съхранява данните за изпращането на всеки фискален бон, отменя се задължителния контрол на фискалните устройства от Българския институт по метрология

Премахва се задължението за съхраняване на копие на актуално свидетелство за регистрация на фискалното устройство.

Отменят се нуждата от подаване на всякакви декларации от производителите на счетоводен софтуер, както и поддържането от НАП на списък със софтуерите, които са допустими за използване в страната. Досега производителите на софтуер за управление продажби бяха задължени да съхраняват данни на сървъри, които са физически разположени в рамките на ЕС. Сега това задължение отпада. Те няма да бъдат задължени да допускат служители на данъчната администрация в сървърните помещения, където и да се намират те.

Само ден по-рано депутатите приеха на второ четене промени в Закона за ДДС, с които през закона се отменят задължителните изисквания за софтуерите (т. нар. СУПТО). Досега те бяха задължителни само на хартия, защото в последните 2-3 години на няколко пъти се отлагаше влизането в сила на текстовете. Заради масовото недоволство на бизнеса срещу лошата регламентация на софтуерите правителството реши да се откаже да регулира този въпрос. В същото време с промените в закона за ДДС се даде възможност за доброволно спазване на изискванията за регистрация на софтуерите. Фирмите, които сами се съгласят да спазват по-стриктния режим, ще ползват отстъпки от НАП като по-бързо възстановяване на ДДС и неприлагане на мярката "затваряне на обект" при първо засичане на неиздадена касова бележка.

Търговците няма да бъдат задължени да предоставяне пълни права на данъчните за влизане в техните бази данни, става ясно още от решението на ВАС. Те вече няма да нося пълна отговорност за целостта на информацията, без значение дали плащат за облачни услуги, върху които нямат никакъв контрол, нито отговорност за поддържката.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини