В крепостта Русокастро се е извършвал неизвестен досега древен магически ритуал

Неизвестен досега древен магически ритуал вероятно се е извършвал в средновековната крепост Русокастро. По тази хипотеза работят археолози, след като при проучвателни дейности в пласт от крепостта, датиращ от края на 13 век началото на 14 век са открили кост от кон. Това съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/ в Бургас.

Според археозоолога д-р Георги Рибаров, извършил анализ на находката, почти сигурно е, че повърхността на костта е била притискана с нагорещено желязо с кръгло сечение, като на три места има ясни следи от горене.

По този начин са прогорени три кръга, на равно разстояние един от друг, в линия, каза д-р Рибаров.

Според археолозите подобен случай не е известен в научната литература и историческите извори.

В българската традиционна култура конят е много силно, свещено животно, и подобни действия върху конски кости са твърде необичайни. Известно е гадаене по агнешка кост от специален човек-гледач, но не са известни подобни действия върху подобна конска кост, добавиха от РИМ. От там обясниха, че към настоящият момент работната хипотеза на проучвателите е, че става въпрос за ритуално действие - някакъв вид магия, която е напълно непозната като паралел в българската традиционна култура.

Не е изключена вероятността тази открита находка да е свързана със съвсем чужда култура - възможно е татари или кумани да са извършили това документирано магическо действие, добавиха от музея.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини