14 °C

Болниците в областта с готовност да приемат вълна от заразени с COVID 19

Областният кризисен щаб предлага план за действие при евентуално екстремно  покачване на заболеваемостта от COVID – 19 в региона на нива от 600 на 100 000 души. В момента тя е 185 на 100 000, но трябва да имаме готовност и за усложняване на ситуацията, изтъкна областният управител Никола Чанев по време на днешното видео-заседание на Щаба. Заради спецификата на областта и капацитета на здравната система, в Кърджалийско не може да бъде определена болница само за лечение на пациенти с коронавирус, нито такава, която да е чиста от COVID – 19, категорични са от Щаба. Единственото здравно заведение, което покрива достатъчно терапевтични и хирургични профили е МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ . Областната болница е най-голямата и обезпечена с кадри и апаратура и единствената, която разполага с COVID- реанимация. В нея се намират 340 от общо 501 болнични легла в цялата област и на практика тя надвишава два пъти капацитета на всички останали лечебни заведения взети заедно. Всички това прави нецелесъобразно както изключването й от борбата със заразата, така и обособяването й като чиста от COVID – 19. Останалите четири здрави заведения в региона – общинските болници в Момчилград, Крумовград и Ардино, както и частната МБАЛ „Кърджали“ ООД също не са алтернатива в това отношение с оглед на ограничените си възможности за дейност, малкия брой легла и недостига на специалисти.

В момента в региона има разкрити 102 легла за лечение на коронавирус. От тях са заети 52. Областният кризисен щаб предлага при ескалация на заболеваемостта да бъдат увеличени с 37COVID-леглата в трите общински болници-, МБАЛ „Кърджали“ ООД да не приема пациенти отвън, а да обслужва само такива в леко и среднотежко състояние, които са настанени в болничното заведение по друга причина, а МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ до продължи поетапното разширяване на капацитета си до 100 COVID-легла, а при необходимост и до 50 процента от общия си фонд или 170. Считаме, че предложените варианти ще гарантират хоспитализациятана нуждаещите се пациенти с коронавирус и същевременно ще осигурят условия за болнично лечение на всички останали заболявания, подчерта Никола Чанев. Кърджали е една от трите области, заедно със Смолян и Добрич, с най-ниска заболеваемост за последните две седмици /в графата между 150 и 300 на 100 000 души/.

Към днешна дата в МБАЛ МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 43 пациенти с COVID – 19. От тях 18 са в  инфекциозното отделение, 19 в ПФО, 3 в ОАИЛ, 3 в кардиология и 1 в Детско. Двама са починали през вчерашния ден. Седем болни се лекуват в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ в Момчилград. Други 13 са изписани в рамките на месец. 

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини