Болниците в областта с готовност да приемат вълна от заразени с COVID 19

Областният кризисен щаб предлага план за действие при евентуално екстремно  покачване на заболеваемостта от COVID – 19 в региона на нива от 600 на 100 000 души. В момента тя е 185 на 100 000, но трябва да имаме готовност и за усложняване на ситуацията, изтъкна областният управител Никола Чанев по време на днешното видео-заседание на Щаба. Заради спецификата на областта и капацитета на здравната система, в Кърджалийско не може да бъде определена болница само за лечение на пациенти с коронавирус, нито такава, която да е чиста от COVID – 19, категорични са от Щаба. Единственото здравно заведение, което покрива достатъчно терапевтични и хирургични профили е МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ . Областната болница е най-голямата и обезпечена с кадри и апаратура и единствената, която разполага с COVID- реанимация. В нея се намират 340 от общо 501 болнични легла в цялата област и на практика тя надвишава два пъти капацитета на всички останали лечебни заведения взети заедно. Всички това прави нецелесъобразно както изключването й от борбата със заразата, така и обособяването й като чиста от COVID – 19. Останалите четири здрави заведения в региона – общинските болници в Момчилград, Крумовград и Ардино, както и частната МБАЛ „Кърджали“ ООД също не са алтернатива в това отношение с оглед на ограничените си възможности за дейност, малкия брой легла и недостига на специалисти.

В момента в региона има разкрити 102 легла за лечение на коронавирус. От тях са заети 52. Областният кризисен щаб предлага при ескалация на заболеваемостта да бъдат увеличени с 37COVID-леглата в трите общински болници-, МБАЛ „Кърджали“ ООД да не приема пациенти отвън, а да обслужва само такива в леко и среднотежко състояние, които са настанени в болничното заведение по друга причина, а МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ до продължи поетапното разширяване на капацитета си до 100 COVID-легла, а при необходимост и до 50 процента от общия си фонд или 170. Считаме, че предложените варианти ще гарантират хоспитализациятана нуждаещите се пациенти с коронавирус и същевременно ще осигурят условия за болнично лечение на всички останали заболявания, подчерта Никола Чанев. Кърджали е една от трите области, заедно със Смолян и Добрич, с най-ниска заболеваемост за последните две седмици /в графата между 150 и 300 на 100 000 души/.

Към днешна дата в МБАЛ МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ се лекуват 43 пациенти с COVID – 19. От тях 18 са в  инфекциозното отделение, 19 в ПФО, 3 в ОАИЛ, 3 в кардиология и 1 в Детско. Двама са починали през вчерашния ден. Седем болни се лекуват в МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев“ в Момчилград. Други 13 са изписани в рамките на месец. 

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини