София се нареди на 9-то място в света по мръсен въздух

Показателите на фините прахови частици PM2.5 за София към 9.30 ч. днес нареждат столицата ни в червения сектор по замърсяване на въздуха. Това сочи индексът за качеството на въздуха в столицата, съобщи БГНЕС.

Така София се нарежда на 9-о място в света по мръсен въздух днес. След 10 ч. показателите спаднаха до 37 µg/m³, което отреди София в оранжевия сектор.

Първите две места по мръсен въздух днес се държат от два града в Пакистан - Лахор и Карачи. Следват градове в Индия, Афганистан. На шесто място е Прищина в Косово, следват Кувейт и Белград, Сърбия, който е с едно място преди нас по замърсяване на въздуха.

От Столична община тази сутрин съобщиха, че до края на 2020 г. ще бъдат монтирани още 100 филтри на комини на домакинства в София, които се отопляват на дърва и въглища с цел подобряване на качеството на въздуха.

От началото на изпълнението на тази програма досега са монтирани 494 филтри. Те са в районите "Красна поляна" и "Слатина". Продължава процеса на монтиране на още 15 филтри, с които общо ще станат 509.

Установено е, че филтрите спират повече от 80% от фините прахови частици, които се отделят при битовото отопление. Те се монтират на комините, като се поставя един електростатичен електрод, който създава електро-статика и спира фините прахови частици. За домакинствата поставянето на филтри е безплатно. Финансирането се извършва от бюджета на общината. Консумацията на филтъра е около 30 вата, което е колкото една електрическа крушка.

Столична община изпълнява и два големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични алтернативи. По тях се предвижда да бъдат подменени отоплителните устройства на около 15 000 домакинства.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини