Борисов и Заев са домакини на Срещата на върха по Берлинския процес

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщи пресцентърът на кабинета.

Във фокуса на разговора на двамата лидери е била значимостта на Срещата на върха по Берлинския процес, чийто съдомакини ще бъдат българският министър-председател и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

Заради пандемията от COVID-19 форумът ще се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен потвърдила пред българския премиер, че ще участва в срещата на лидерите от Берлинския процес, която е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес.

"България прие отговорността през настоящата година да бъде съвместен домакин на процеса като естествено продължение на усилията на държавата ни по време на подготовката и провеждането на нашето председателство на Съвета на ЕС, което постави високо в европейския дневен ред интеграционните процеси на страните от Западните Балкани", изтъкнал премиерът Борисов пред председателя на ЕК.

Българският министър-председател отбелязал, че европейската перспектива за Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет в региона.

В този контекст в рамките на Срещата на върха на 10 ноември ще бъдат подписани важни документи, чиято цел е да приобщят още повече региона към нормите и стандартите на ЕС, пише в съобщението.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини