Кръгла маса за силанизирането на детски зъби се проведе в Кърджали, резултатите в борбата с кариеса са впечатляващи

    Кръгла маса за силанизирането на детски зъби се проведе в Кърджали. Представените резултати в борбата с кариеса са впечатляващи.  Кръглата маса бе организирана от Българския зъболекарски съюз по програма на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Кърджали е един от десетте града в страната, където се провеждат такива кръгли маси. Програмата е уникална в Източна Европа. Това подчерта при откриването на форума главния секретар на БЗС д-р Борислав Миланов. Той отбеляза, че идеята е заимствана от скандинавските страни през 2009 г.и е без аналог в проспериращи европейски държави. Дори милиарден Китай е отчел с гордост, че е обхванал 10 000 деца,докато в нашата страна техният брой надхвърля 50 000. В районите на страната където работи програмата кариесът при децата е намалял 2,5 пъти, подчерта д-р Борислав Миланов. Той отбеляза изключителния принос за програмата на зам.-председателя на БЗС д-р Светослав Гачев.

    Силанизирането е начин за предотвратяване на кариеса при децата.   Процедурата по поставянето на силанта е безболезнена. Самото поставяне става бързо лесно..Поставя се върху почистения зъб тънък слой от силанта,който се втвърдява с фотополимерна лампа.Силанизацията на първите постоянни дъвкателни зъби е безплатна.

    На форума председателя на Регионалната колегия на БЗС д-р Снежана Костова сподели:Участвам в програмата от самото и начало,първо като изпълнител, а от 2017г и като регионален координатор. Екипът ни се състои от 13 зъболекари. През  годините състава му претърпя някои промени, с цел оптимизиране на работата ни. Постарали сма се да осигурим във всяка община  от областта да има зъболекар,  работещ по програмата за профилактика. Разпределени са съответно в община Крумовград -  д-р Ш.Махмуд, в община Момчилград-д-р Б.Мехмед,в община  Ардино д-р Айлин Аптикадир, общ. Джебел  - д-р Айлин Мехмед,  общ. Кирково - д-р Н.Христозов, в общ.  Черноочене  - д-р Муазес Мехмед , останалите 7 са в Кърджали: Д-р Айлин Адем, д-р В.Михалева,д-р Елена Димова, д-р Ж. Райчевска, д-р Л. Пънева, д-р Петя Терзиева, д-р С.Костова. За мен и за екипа , с който работя  силанизирането е не само начин да предпазим  детските зъби от ранен кариес, а да стигнем да колкото се може повече родители и деца и  да ги убедим в полезността на профилактиката ,  в необходимостта от спазване на стриктна орална хигиена  и нуждата да посещават поне два пъти годишно кабинет по  дентална медицина.

    Д-р Снежана костова приведе и следните данни:През 2017г са силанизирани    753  зъба на 215  деца,през  2018 -729 зъби  на 214 деца ,през 2019 децата са били малко повече 254 с 854 зъба.   Тази година за първия период на отчитане кабинетите са посетили 127 деца и са силанизирани 423 зъба.  За сравнение за същия период миналата година  децата са 135 а зъбите са 464. Това означава ,че въпреки епидемичната обстановка екипа ни полага максимални усилия и резултатите са налице.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини