7 °C

Кръгла маса за силанизирането на детски зъби се проведе в Кърджали, резултатите в борбата с кариеса са впечатляващи

  Кръгла маса за силанизирането на детски зъби се проведе в Кърджали. Представените резултати в борбата с кариеса са впечатляващи.  Кръглата маса бе организирана от Българския зъболекарски съюз по програма на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Кърджали е един от десетте града в страната, където се провеждат такива кръгли маси. Програмата е уникална в Източна Европа. Това подчерта при откриването на форума главния секретар на БЗС д-р Борислав Миланов. Той отбеляза, че идеята е заимствана от скандинавските страни през 2009 г.и е без аналог в проспериращи европейски държави. Дори милиарден Китай е отчел с гордост, че е обхванал 10 000 деца,докато в нашата страна техният брой надхвърля 50 000. В районите на страната където работи програмата кариесът при децата е намалял 2,5 пъти, подчерта д-р Борислав Миланов. Той отбеляза изключителния принос за програмата на зам.-председателя на БЗС д-р Светослав Гачев.

  Силанизирането е начин за предотвратяване на кариеса при децата.   Процедурата по поставянето на силанта е безболезнена. Самото поставяне става бързо лесно..Поставя се върху почистения зъб тънък слой от силанта,който се втвърдява с фотополимерна лампа.Силанизацията на първите постоянни дъвкателни зъби е безплатна.

  На форума председателя на Регионалната колегия на БЗС д-р Снежана Костова сподели:Участвам в програмата от самото и начало,първо като изпълнител, а от 2017г и като регионален координатор. Екипът ни се състои от 13 зъболекари. През  годините състава му претърпя някои промени, с цел оптимизиране на работата ни. Постарали сма се да осигурим във всяка община  от областта да има зъболекар,  работещ по програмата за профилактика. Разпределени са съответно в община Крумовград -  д-р Ш.Махмуд, в община Момчилград-д-р Б.Мехмед,в община  Ардино д-р Айлин Аптикадир, общ. Джебел  - д-р Айлин Мехмед,  общ. Кирково - д-р Н.Христозов, в общ.  Черноочене  - д-р Муазес Мехмед , останалите 7 са в Кърджали: Д-р Айлин Адем, д-р В.Михалева,д-р Елена Димова, д-р Ж. Райчевска, д-р Л. Пънева, д-р Петя Терзиева, д-р С.Костова. За мен и за екипа , с който работя  силанизирането е не само начин да предпазим  детските зъби от ранен кариес, а да стигнем да колкото се може повече родители и деца и  да ги убедим в полезността на профилактиката ,  в необходимостта от спазване на стриктна орална хигиена  и нуждата да посещават поне два пъти годишно кабинет по  дентална медицина.

  Д-р Снежана костова приведе и следните данни:През 2017г са силанизирани    753  зъба на 215  деца,през  2018 -729 зъби  на 214 деца ,през 2019 децата са били малко повече 254 с 854 зъба.   Тази година за първия период на отчитане кабинетите са посетили 127 деца и са силанизирани 423 зъба.  За сравнение за същия период миналата година  децата са 135 а зъбите са 464. Това означава ,че въпреки епидемичната обстановка екипа ни полага максимални усилия и резултатите са налице.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 15.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
  15 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
  15 яну 2021
  Последни новини