14 °C

Кръгла маса за силанизирането на детски зъби се проведе в Кърджали, резултатите в борбата с кариеса са впечатляващи

  Кръгла маса за силанизирането на детски зъби се проведе в Кърджали. Представените резултати в борбата с кариеса са впечатляващи.  Кръглата маса бе организирана от Българския зъболекарски съюз по програма на Министерството на здравеопазването и с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Кърджали е един от десетте града в страната, където се провеждат такива кръгли маси. Програмата е уникална в Източна Европа. Това подчерта при откриването на форума главния секретар на БЗС д-р Борислав Миланов. Той отбеляза, че идеята е заимствана от скандинавските страни през 2009 г.и е без аналог в проспериращи европейски държави. Дори милиарден Китай е отчел с гордост, че е обхванал 10 000 деца,докато в нашата страна техният брой надхвърля 50 000. В районите на страната където работи програмата кариесът при децата е намалял 2,5 пъти, подчерта д-р Борислав Миланов. Той отбеляза изключителния принос за програмата на зам.-председателя на БЗС д-р Светослав Гачев.

  Силанизирането е начин за предотвратяване на кариеса при децата.   Процедурата по поставянето на силанта е безболезнена. Самото поставяне става бързо лесно..Поставя се върху почистения зъб тънък слой от силанта,който се втвърдява с фотополимерна лампа.Силанизацията на първите постоянни дъвкателни зъби е безплатна.

  На форума председателя на Регионалната колегия на БЗС д-р Снежана Костова сподели:Участвам в програмата от самото и начало,първо като изпълнител, а от 2017г и като регионален координатор. Екипът ни се състои от 13 зъболекари. През  годините състава му претърпя някои промени, с цел оптимизиране на работата ни. Постарали сма се да осигурим във всяка община  от областта да има зъболекар,  работещ по програмата за профилактика. Разпределени са съответно в община Крумовград -  д-р Ш.Махмуд, в община Момчилград-д-р Б.Мехмед,в община  Ардино д-р Айлин Аптикадир, общ. Джебел  - д-р Айлин Мехмед,  общ. Кирково - д-р Н.Христозов, в общ.  Черноочене  - д-р Муазес Мехмед , останалите 7 са в Кърджали: Д-р Айлин Адем, д-р В.Михалева,д-р Елена Димова, д-р Ж. Райчевска, д-р Л. Пънева, д-р Петя Терзиева, д-р С.Костова. За мен и за екипа , с който работя  силанизирането е не само начин да предпазим  детските зъби от ранен кариес, а да стигнем да колкото се може повече родители и деца и  да ги убедим в полезността на профилактиката ,  в необходимостта от спазване на стриктна орална хигиена  и нуждата да посещават поне два пъти годишно кабинет по  дентална медицина.

  Д-р Снежана костова приведе и следните данни:През 2017г са силанизирани    753  зъба на 215  деца,през  2018 -729 зъби  на 214 деца ,през 2019 децата са били малко повече 254 с 854 зъба.   Тази година за първия период на отчитане кабинетите са посетили 127 деца и са силанизирани 423 зъба.  За сравнение за същия период миналата година  децата са 135 а зъбите са 464. Това означава ,че въпреки епидемичната обстановка екипа ни полага максимални усилия и резултатите са налице.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 15.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  15 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  15 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  15 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  15 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  15 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  15 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  15 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  15 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  15 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  15 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  15 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  15 май 2021
  Последни новини