Град в Нова Зеландия потъва в мрак, за да спаси буревестниците си

    Малък град в Нова Зеландия ще потъне в мрак през следващите седмици в опит да защити застрашени морски птици от вида Уестландски буревестник, предаде ДПА.

    Транспортната агенция на страната, "Уака Котахи", съобщи, че ще опита да изключи уличното осветление на 3,4-километрова отсечка от магистрала в населеното място Пунакаики, разположено на западното крайбрежие на Южния остров.

    Единственото място за размножаване на застрашените птици е участък от крайбрежна гора в подножието на националния парк Папароа в близост до Пунакаики.

    Светлините ще угаснат в неделя и ще бъдат включени отново на Нова Година.

    Говорителят на Тръста за опазване на Уестландския буревестник Брус Стюарт-Ментийт обяснява, че ярките светлини под летателните им маршрути дезориентират младите екземпляри, принуждавайки ги да кацат аварийно, вследствие на което получават травми или ги удрят автомобили. Феноменът е известен като "падане".

    Брус Стюарт-Ментийт окачествява първото по рода си начинание като "фантастично" за птиците, които веднъж озовали се на земята, не са в състояние да излетят отново. Въпреки че някои от тях могат да бъдат спасени, повечето загиват от травмите си или вследствие на автомобилен удар.

    През размножителния им сезон от април до декември възрастните буревестници редовно излитат и кацат, но само през нощта. Подобно на тях младите екземпляри са активни на сушата само нощем. Те предприемат само един полет към морето и се завръщат за първи път след пет до седем години. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини