Хапвайте нар за красива кожа

Нарът е известен на човечеството още от древността, но през последните години стана изключително популярен заради откритите от учените полезни свойства, които съдържа.

Смята се, че персите първи са започнали да култивират дървото на нара, а по-късно то се е разпространило и към Южна Европа – поне така пише в древногръцките митове и старите свещени текстове. В Египет плодът се появява около 1 500 години пр.н.е. По онова време са му се покланяли, като са го смятали за незаменимо лекарство и ценна храна. Доказателство за това са откритите по стените на гробниците рисунки на дървото.

За хората от отминалите епохи нарът символизира живота след смъртта и плодовитостта. Той е използван по време на сватбени ритуали, празнични церемонии и различни свещенодействия, пише сайтът „Яндекс”. По-рано плодът е бил символ на богатството, плодородието и просперитета.

Нарът е богат на антоциани и полифеноли, които блокират свободните радикали. Антиоксидантите са полезни за кожата, защитават я от ултравиолетовите лъчи и ускоряват регенарцията ѝ.

Сокът от нар е полезен за имунната система, циркулацията на кръвта и за нормализирането на концентрацията на холестерин в организма. Редовната консумация на плода намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
iStock/Getty Images
Козметичното масло, приготвено от нар, е източник на антиоксиданти, полезни за здравето и външния вид на кожата. Маслото се препоръчва за грижа за лицето, шията, зоната на деколтето, като придава на кожата сияние и младост и подобрява тонуса.

Нарът се препоръчва при суха кожа, пигментни петна, бръчки и акне.

Съдържащите се в нара активни вещества стимулират производството на еластин и колаген в клетките на кожата, което я прави гладка и мека.
Нарът е изключително полезен за кръвообращението като потиска възпалителните процеси. Освен това намалява риска от появата на рак на кожата, твърдят експертите.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини