Димитровград посреща 1 ноември с “Будители по булеварда”

    Димитровград посреща Деня на народните будители - 1 ноември,  с пана на будители по пешеходния булевард "България".

    Проектът "Будители по булеварда" на община Димитровград фокусира идеята, че макар в тишината на отменяните и свивани събития заради пандемията, будителите отново могат да повдигат духа и да напомнят на съвременото поколение за своето просветителско дело.

    Проектът стартира с шест знакови за българската история фигури.

    Заглавното пано започва с Паисий Хелендарски, родоначалник и идеолог на българското Възраждане, който с написването на "История славянобългарска" въздига българския дух през един от най-мрачните периоди за България.

    Достойно място сред будителите по централната градска алея на Димитровград има Митрополит Неофит Рилски, който въвежда светското образование в българското училище и олицетворява цял етап от развитието на новобългарската култура.

    Значимо място в проекта имат ярките фигури на възрожденците револиционери, издигнали духа на българина в борбата за свобода - Георги Сава Раковски, Христо Ботев и Любен Каравелов и разбира се "патриархът на българската литература" - Иван Вазов. 

    Представянето на всеки от тях е с подбрах стих от Химна на народните будители на Добри Христов и съвремени стихове, посветени на будителите.

    Идеята е традицията да продължи и за празника на българската просвета и култура, където на колоните на аркадата на централната алея да намерят място много достойни българи, допринесли за съхраняването и въздигането на българския дух. 

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      АД
      А днес...
      2 -1
      09:03, 31 окт 2020
      Чудесна инициатива, но имаме ли днес будители, щом първата институция, която затваряме в тази “пандемия”, е образователната?!?
    • 2
      За
      За какви
      1 0
      09:36, 1 ное 2020
      За какви будители говори общината? Пълно лицемерие. Да се отчете мероприятие. За лъжеца остава единствено да си тръгне и да не се появява отново. Иска се достойнство и покаяние.
    Последни новини