Живеещите в блок, строен преди 60 години, ще се радват на санирана сграда

Изображение 1 от 3

    Символична първа копка направи днес зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова по изпълнението на проект за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сради. Церемонията се състоя при една от жилищните сгради на ул. "Карлък", която вече е в процес на саниране.
    Общата цел на проекта е обновяване на дванадесет многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, което да осигури по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.
    Конкретно жилищната сграда на ул. "Карлък" е с разгъната площ от 1086 кв. м. и е строена през 1960 г. Предвидените енергоефективни мерки при изпълнение на строително-монтажните работи са топлинно изолиране на външни стени, подмяна на дограма, топлинно изолиране на покрив, подмяна на осветителни тела в общите части.
    Предвижда се и изпълнение на задължителни строително-монтажни работи, съпътстващи предписаните енергоспестяващите мерки, които не водят до пряка икономия на енергия, но са необходими за цялостното им изпълнение.
    Инж. Мариана Цекова допълни, че фирмата изпълнител е предвидила и създаването на достъпна среда за хора с увреждания.
    След изпълнението на предвидените строително-монтажни работи, се очаква намаляване на въглеродните емисии с 42%, както и на общия енергиен разход, така че сградата да премине в по-висок енергиен клас— от клас D към клас B. В резултат на интервенциите ще се подобрят експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградата и ще се осигурят по-добри условия на жизнена среда в   съответствие с критериите за устойчиво развитие.
    Общата стойност на договора за 12-те жилищни сгради в Смолян е 5 081 428,76 лева, от които 4 319 214,45 лева европейско и 762 214,31 лева национално съфинансиране. Крайната дата за приключване на проекта е 14.01.2023 г.

    СмолянБгвести

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини