1 °C

Фундаментално изследване върху историята на селищата в Източните Родопи подготвя проф.д.и.н. Камен Гаренов-отец Петър

  Фундаментално изследване върху историята на селищата в Източните Родопи подготвя проф.д.и.н. Камен Гаренов-отец Петър. Трудът е структуриран в 14 тома. За него отец Петър е събрал 154 601 страници документи,заемащи 73 кашона. Изследователят работи по събирането на документи вече шеста година. Той е посетил библиотеки и архиви в България,Турция и Гърция, но най ценни за него са документите от църкви и джамии от двете страни на границата. Над 80% от изворовия материал е открит в архивите на храмовете. Много от документите за първи път се превеждат от турски и стават достояние на родната наука.Част от тях той е преписвал на ръка. Проф.Камен Гаренов е обходил лично всички съществуващи днес селища в Източните Родопи. Издирил е  множество мъртви и обезлюдени села. Ползвал е за преводи турски, гръцки, английски.Отец Петър смята,че четиринадесеттомното изследване ще бъде венецът на научната му кариера. Трудът е без аналог в родната историография и краезнание. Изследователят го посвещава на народните будители, събирали зрънце по зрънце фактите за българското минало.

  Ще припомним,че светското име на отец Петър  е Камен Манолов Гаренов.  Роден е през 1956 г. в Хамбар дере, Смолянско. Завършил е "Богословие" в СУ "Св. Климент Охридски". През 1992 г. е ръкоположен в свещенически сан в Араповския манастир и приема името Петър. Осъществява мисии при българите в Турция, Бесарабия, Македония, Румъния.  От 2001 г. преподава в Пловдивския университет,”Паисий Хилендарски”  Автор е на 7 книги и 19 научни студии. Отец Петър владее перфектно руски и турски език,Носител е на наградата „Мултикултурният човек”.

    Фундаменталното изследване върху селищната система е подпомагано от ръководството на Пловдивския университет.Голяма част от средствата обаче за пътуванията са лични.Само за ксерокопия на документи са заделени 15 000 лв.

    Отец Петър е изцяло посветен на начинанието. Той споделя, че за него националната памет е много важна. От особено значение е историята на селищата, защото тя се забравя. С урбанизацията губим родовата си памет. Затова освен живите села посещава и мъртвите и обезлюдените. Те са заличени още при Руско-турската война от 1877-1878 г. и от Балканската война от 1912-1913 г.

  Отец Петър отбелязва,че в наличната до момента литература много български села са представяни за турски, като село Аврен,Крумовградско. В същото време малко от турските села са детайлно изследвани. Срещах много трудности с имената. Българите трудно изричат правилно названията на турските села, подчертава проф.Гаренов.

   Работното заглавие на фундаменталното изследване е „Селища в Източните Родопи.Археологически,исторически и етнографски бележки на терен в XIV тома”.Първият том вече е структуриран.Той съдържа тематичен обзор с увод, извори, историографски аспекти, цел, бележки. Първият раздел съдържа анотации на населените места в Източните Родопи, които са се намирали в сегашните политически граници на Р България.Той ще бъде на български,гръцки,турски и английски. Вторият раздел съдържа анотации за селища на гръцка територия.В приложенията са важни Обща карта на Източните Родопи с квадратни координати и Общ списък на селищата в Източните Родопи и др.

  Отец Петър планира вторият том да съдържа данни за Смоленско.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
  02 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
  02 дек 2020
  Последни новини