Фундаментално изследване върху историята на селищата в Източните Родопи подготвя проф.д.и.н. Камен Гаренов-отец Петър

    Фундаментално изследване върху историята на селищата в Източните Родопи подготвя проф.д.и.н. Камен Гаренов-отец Петър. Трудът е структуриран в 14 тома. За него отец Петър е събрал 154 601 страници документи,заемащи 73 кашона. Изследователят работи по събирането на документи вече шеста година. Той е посетил библиотеки и архиви в България,Турция и Гърция, но най ценни за него са документите от църкви и джамии от двете страни на границата. Над 80% от изворовия материал е открит в архивите на храмовете. Много от документите за първи път се превеждат от турски и стават достояние на родната наука.Част от тях той е преписвал на ръка. Проф.Камен Гаренов е обходил лично всички съществуващи днес селища в Източните Родопи. Издирил е  множество мъртви и обезлюдени села. Ползвал е за преводи турски, гръцки, английски.Отец Петър смята,че четиринадесеттомното изследване ще бъде венецът на научната му кариера. Трудът е без аналог в родната историография и краезнание. Изследователят го посвещава на народните будители, събирали зрънце по зрънце фактите за българското минало.

    Ще припомним,че светското име на отец Петър  е Камен Манолов Гаренов.  Роден е през 1956 г. в Хамбар дере, Смолянско. Завършил е "Богословие" в СУ "Св. Климент Охридски". През 1992 г. е ръкоположен в свещенически сан в Араповския манастир и приема името Петър. Осъществява мисии при българите в Турция, Бесарабия, Македония, Румъния.  От 2001 г. преподава в Пловдивския университет,”Паисий Хилендарски”  Автор е на 7 книги и 19 научни студии. Отец Петър владее перфектно руски и турски език,Носител е на наградата „Мултикултурният човек”.

      Фундаменталното изследване върху селищната система е подпомагано от ръководството на Пловдивския университет.Голяма част от средствата обаче за пътуванията са лични.Само за ксерокопия на документи са заделени 15 000 лв.

      Отец Петър е изцяло посветен на начинанието. Той споделя, че за него националната памет е много важна. От особено значение е историята на селищата, защото тя се забравя. С урбанизацията губим родовата си памет. Затова освен живите села посещава и мъртвите и обезлюдените. Те са заличени още при Руско-турската война от 1877-1878 г. и от Балканската война от 1912-1913 г.

    Отец Петър отбелязва,че в наличната до момента литература много български села са представяни за турски, като село Аврен,Крумовградско. В същото време малко от турските села са детайлно изследвани. Срещах много трудности с имената. Българите трудно изричат правилно названията на турските села, подчертава проф.Гаренов.

     Работното заглавие на фундаменталното изследване е „Селища в Източните Родопи.Археологически,исторически и етнографски бележки на терен в XIV тома”.Първият том вече е структуриран.Той съдържа тематичен обзор с увод, извори, историографски аспекти, цел, бележки. Първият раздел съдържа анотации на населените места в Източните Родопи, които са се намирали в сегашните политически граници на Р България.Той ще бъде на български,гръцки,турски и английски. Вторият раздел съдържа анотации за селища на гръцка територия.В приложенията са важни Обща карта на Източните Родопи с квадратни координати и Общ списък на селищата в Източните Родопи и др.

    Отец Петър планира вторият том да съдържа данни за Смоленско.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини