8 °C

Сергей Станишев е избран за зам.-председател на Комисията по външни работи в ЕП

Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев беше избран единодушно за зам.-председател на Комисията на ЕП по външни работи (AFET), която заседава по-рано днес в Брюксел.

"Благодаря на Групата на социалистите в ЕП, която издигна номинацията ми, както и на всички колеги евродепутати за подкрепата и гласуваното доверие. Позицията представлява сериозна отговорност, тъй като това е сред най-големите комисии в ЕП като тематичен обхват, а членовете й се ползват със сериозен авторитет заради натрупания управленски опит в държавите, в които са избрани."

Председател на AFET е германецът Дейвид Макалистър от ЕНП, а сред членовете на Комисията са бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, бившият премиер на Румъния Траян Басеску, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез, доскорошният външен министър на Естония от социалистическата партия Свен Миксер, бившият външен министър на Хърватия Тонино Пицула и др.

"В рамките на Комисията са концентрирани редица важни за България въпроси като отношенията с Русия, разширяването на ЕС и европейската интеграция на Западните Балкани, сътрудничеството с Китай, диалогът с Турция, преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство след Брекзит и ситуацията в Близкия изток. Заедно с българските ми колеги през последните години отстоявахме позицията на страната ни по теми от компетенциите на комисията, като признаването на българското малцинство в Албания и обучението на български език в Украйна.", заяви българският евродепутат.

"Значителна част от решенията в сферата на външната политика в ЕС все още зависят от европейските лидери, както и от външните министри на държавите-членки в рамките на Съвета. Важно е обаче да се постигне баланс в позициите на ЕП, който задава посоката по ключови теми. Въпреки че в началото на мандата социалистите извоювахме поста на върховен представител на ЕС в лицето на Жозеп Борел, в Европарламента десницата продължава да налага собствени интереси с тенденциозно насочени текстове срещу Русия и Китай. В същото време, в разрез със заявените принципи, десните умело прокарват заоблянето и премахването на редица критични заключения спрямо САЩ и Турция. Българските социалисти ще продължим да настояваме за външна политика на ЕС, базирана на диалог и сътрудничество, както и за отхвърляне на езика на студената война, който задълбочава проблемите вместо да води до дългосрочни и работещи решения.", категоричен беше Станишев.+

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини