21 °C

Ромски лидери злепоставят страната ни от завист към сънародник

Ромски лидери злепоставят страната ни пред Европейската комисия от завист към сънародник.Обединени в коалиция „Граждани за демократична  и правова държава” две дузини ромски авторитети,които  години наред  печелиха проекти, възнегодуваха срещу инициатива на философа от ромски произход  д.ф.н. Асен Колев.Те писаха поименно до почти всички комисари в ЕК обвинявайки страната ни,че с негово участие се извършва дискриминация на ромското население у нас.Те изригнаха,след като д-р Колев в поредица от семинари провеждаше обучение на полицаи за вникване в ромската етническа специфика и разпознаване на признаците на радикализация в кварталите населени с мюсюлмани,определящи се като милиет.„Граждани за демократична и правова държава”възроптаха и се обявиха срещу „използване на средства от Европейския социален фонд за обучения на 480 полицаи за разпознаване на„радикализацията“ сред ромите в Република България.

Те се аргументират със следната теза:Като имаме предвид Регламент (ЕС) № 1304/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно Европейския социален фонд, в който се посочва, че Европейският социален фонд трябва да допринесе за борбата с дискриминацията и „не следва да подкрепя действия, които допринасят за сегрегация или социално изключване“,

В своя отговор д.ф.н.Асен Колев,който е член на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет пише:

Реализираният проект от Министерството на вътрешните работи (МВР) и Института по психология към него  „РАЗШИРЯВАНЕ ЕКСПЕРТНИЯ КАПАЦИТЕТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИВНИ ПРОЯВИ В ОБЩЕСТВОТО, КОРУПЦИЯ И РАДИКАЛИЗАЦИЯ“ по категоричен начин отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, защото с обучението на служителите на МВР се гарантира сигурността на българските граждани и се ограничават възможностите за напрежение, нарушаване на законите и проявата на конфликти на различна база.

Д.ф.н. Асен Колев е и конкретен: В практически аспект тези, които не вярват, че има радикализация на база религиозна принадлежност у нас, най-добре е да отидат и да разговарят с хората от кв. „Изток” – Пазарджик. В този район се радикализира не само част от ромското население, но и част от тези, които се самоопределят за миллет и турци. Това е сериозен проблем и трудно може да се коментира отричането на наличие на радикализация в България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  0 0
  11:24, 26 окт 2020
  Защо медията е страна? Подземния свят....???!!!
 • 2
  По
  Полина Тодорова
  0 0
  13:13, 26 окт 2020
  Кой реши, че ромите по презумция са мюсюлмани? При това склонни да се радикализират...Защо визират като пример ромите от Пазарджишкия квартал "Изток"?Те нямаха радикални прояви дори когато жандармеристи нахлуваха посред нощ в домовете им, уж заради битов скандал, ритаха бабички, чупеха мебели и късаха корани. От къде знам ли? ВИДЯХ ГО.Заедно с журналисти от БТВ и други национални медии.
  Сега, Георги Кулов, ще получа опровержение и извинение за внушението, че съм печелила проекти и завиждам на някой за нещо. И че излагам и злепоставяне България също. Освен, ако подобно искане в полза на истината не ти звучи радикално? Отнасям искането си и до екипа на ХасковоНет.
  А по принцип не ми пречи и да се съдим.
  • Щя
   Щяла да съди..
   0 0
   03:37, 17 дек 2020
   Ало?Кого ще съдиш? Как слагате заедно ром и авторитет... Авторитет може да си в тъмна Индия! Тук няма кой да ви търпи циганията! Поне работехте до един по Бай Тошово време...сега се отпуснахте, ама ще играе колана! Марш на къра мързели долни!

Още новини

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини