1 °C

Ромски лидери злепоставят страната ни от завист към сънародник

Ромски лидери злепоставят страната ни пред Европейската комисия от завист към сънародник.Обединени в коалиция „Граждани за демократична  и правова държава” две дузини ромски авторитети,които  години наред  печелиха проекти, възнегодуваха срещу инициатива на философа от ромски произход  д.ф.н. Асен Колев.Те писаха поименно до почти всички комисари в ЕК обвинявайки страната ни,че с негово участие се извършва дискриминация на ромското население у нас.Те изригнаха,след като д-р Колев в поредица от семинари провеждаше обучение на полицаи за вникване в ромската етническа специфика и разпознаване на признаците на радикализация в кварталите населени с мюсюлмани,определящи се като милиет.„Граждани за демократична и правова държава”възроптаха и се обявиха срещу „използване на средства от Европейския социален фонд за обучения на 480 полицаи за разпознаване на„радикализацията“ сред ромите в Република България.

Те се аргументират със следната теза:Като имаме предвид Регламент (ЕС) № 1304/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно Европейския социален фонд, в който се посочва, че Европейският социален фонд трябва да допринесе за борбата с дискриминацията и „не следва да подкрепя действия, които допринасят за сегрегация или социално изключване“,

В своя отговор д.ф.н.Асен Колев,който е член на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет пише:

Реализираният проект от Министерството на вътрешните работи (МВР) и Института по психология към него  „РАЗШИРЯВАНЕ ЕКСПЕРТНИЯ КАПАЦИТЕТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИВНИ ПРОЯВИ В ОБЩЕСТВОТО, КОРУПЦИЯ И РАДИКАЛИЗАЦИЯ“ по категоричен начин отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, защото с обучението на служителите на МВР се гарантира сигурността на българските граждани и се ограничават възможностите за напрежение, нарушаване на законите и проявата на конфликти на различна база.

Д.ф.н. Асен Колев е и конкретен: В практически аспект тези, които не вярват, че има радикализация на база религиозна принадлежност у нас, най-добре е да отидат и да разговарят с хората от кв. „Изток” – Пазарджик. В този район се радикализира не само част от ромското население, но и част от тези, които се самоопределят за миллет и турци. Това е сериозен проблем и трудно може да се коментира отричането на наличие на радикализация в България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  0 0
  11:24, 26 окт 2020
  Защо медията е страна? Подземния свят....???!!!
 • 2
  По
  Полина Тодорова
  0 0
  13:13, 26 окт 2020
  Кой реши, че ромите по презумция са мюсюлмани? При това склонни да се радикализират...Защо визират като пример ромите от Пазарджишкия квартал "Изток"?Те нямаха радикални прояви дори когато жандармеристи нахлуваха посред нощ в домовете им, уж заради битов скандал, ритаха бабички, чупеха мебели и късаха корани. От къде знам ли? ВИДЯХ ГО.Заедно с журналисти от БТВ и други национални медии.
  Сега, Георги Кулов, ще получа опровержение и извинение за внушението, че съм печелила проекти и завиждам на някой за нещо. И че излагам и злепоставяне България също. Освен, ако подобно искане в полза на истината не ти звучи радикално? Отнасям искането си и до екипа на ХасковоНет.
  А по принцип не ми пречи и да се съдим.

Още новини

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини