8 °C

Ромски лидери злепоставят страната ни от завист към сънародник

Ромски лидери злепоставят страната ни пред Европейската комисия от завист към сънародник.Обединени в коалиция „Граждани за демократична  и правова държава” две дузини ромски авторитети,които  години наред  печелиха проекти, възнегодуваха срещу инициатива на философа от ромски произход  д.ф.н. Асен Колев.Те писаха поименно до почти всички комисари в ЕК обвинявайки страната ни,че с негово участие се извършва дискриминация на ромското население у нас.Те изригнаха,след като д-р Колев в поредица от семинари провеждаше обучение на полицаи за вникване в ромската етническа специфика и разпознаване на признаците на радикализация в кварталите населени с мюсюлмани,определящи се като милиет.„Граждани за демократична и правова държава”възроптаха и се обявиха срещу „използване на средства от Европейския социален фонд за обучения на 480 полицаи за разпознаване на„радикализацията“ сред ромите в Република България.

Те се аргументират със следната теза:Като имаме предвид Регламент (ЕС) № 1304/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. относно Европейския социален фонд, в който се посочва, че Европейският социален фонд трябва да допринесе за борбата с дискриминацията и „не следва да подкрепя действия, които допринасят за сегрегация или социално изключване“,

В своя отговор д.ф.н.Асен Колев,който е член на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет пише:

Реализираният проект от Министерството на вътрешните работи (МВР) и Института по психология към него  „РАЗШИРЯВАНЕ ЕКСПЕРТНИЯ КАПАЦИТЕТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МВР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА АГРЕСИВНИ ПРОЯВИ В ОБЩЕСТВОТО, КОРУПЦИЯ И РАДИКАЛИЗАЦИЯ“ по категоричен начин отговаря на всички изисквания на Европейския съюз, защото с обучението на служителите на МВР се гарантира сигурността на българските граждани и се ограничават възможностите за напрежение, нарушаване на законите и проявата на конфликти на различна база.

Д.ф.н. Асен Колев е и конкретен: В практически аспект тези, които не вярват, че има радикализация на база религиозна принадлежност у нас, най-добре е да отидат и да разговарят с хората от кв. „Изток” – Пазарджик. В този район се радикализира не само част от ромското население, но и част от тези, които се самоопределят за миллет и турци. Това е сериозен проблем и трудно може да се коментира отричането на наличие на радикализация в България.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  0 0
  11:24, 26 окт 2020
  Защо медията е страна? Подземния свят....???!!!
 • 2
  По
  Полина Тодорова
  0 0
  13:13, 26 окт 2020
  Кой реши, че ромите по презумция са мюсюлмани? При това склонни да се радикализират...Защо визират като пример ромите от Пазарджишкия квартал "Изток"?Те нямаха радикални прояви дори когато жандармеристи нахлуваха посред нощ в домовете им, уж заради битов скандал, ритаха бабички, чупеха мебели и късаха корани. От къде знам ли? ВИДЯХ ГО.Заедно с журналисти от БТВ и други национални медии.
  Сега, Георги Кулов, ще получа опровержение и извинение за внушението, че съм печелила проекти и завиждам на някой за нещо. И че излагам и злепоставяне България също. Освен, ако подобно искане в полза на истината не ти звучи радикално? Отнасям искането си и до екипа на ХасковоНет.
  А по принцип не ми пречи и да се съдим.
  • Щя
   Щяла да съди..
   0 0
   03:37, 17 дек 2020
   Ало?Кого ще съдиш? Как слагате заедно ром и авторитет... Авторитет може да си в тъмна Индия! Тук няма кой да ви търпи циганията! Поне работехте до един по Бай Тошово време...сега се отпуснахте, ама ще играе колана! Марш на къра мързели долни!

Още новини

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини