Уволнете захарта от менюто... и още 4 съвета за имунитет

Има прост начин да засилим съпротивителните сили на организма и той да стане по-устойчив на вируси. Важно е да се съобразим с тях в преходния към зимата сезон и особено сега в разгара на епидемията с коронавирус.

Ето 5 важни стъпки, които препоръчва ендокринологът д-р Диляра Лебедева.

1. Откажете се от захарта. Консумирането на прекалено сладки храни „разсейва“ имунитета, намалява концентрацията на IgA в лигавиците на носа, устата и гърлото, които са надеждна бариера срещу инфекциите. Затова, когато се лишим от захар и сладки храни, лесно и без проблеми укрепваме имунитета си.

2. Рано лягане вечер. Сънят помага за активния синтез на мелатонин от организма. Този хормон притежава противовъзпалителни свойства. Когато нивото му падне, имунитетът отслабва. Когато мелатонинът е висок, имунната система е предпазена от „свръхреакция“ на коронавируса, която настъпва в резултат на цитокиновата буря. Всъщност цитокините - тези противовъзпалителни молекули, са причина за тежките усложнения от инфекцията.

3. Витамини. Лекарката препоръчва прост начин да подсилим имунитета. И в периода на епидемия да пием D, А и цинк. Като даде и дозите.

“Витамин Д 4000 МЕ, витамин А 5000 МЕ и цинк 10 мг, може да се приемат на ден, без необходимост от специални изследвания“, казва д-р Лебедева.

4. Дрехи според температурата навън. Есента е характерна с големи амплитуди в дневните температури. Сутрин и вечер обикновено е студено, а към 12 се затопля. Разумно е да се пазим от преохлаждане – да се слага шапка, ако това се налага, а краката винаги да са сухи.

5. Да се грижим да добрата микрофлора на червата. Като се храним разнообразно, предимно с „жива храна“ - със сезонни зеленчуци и плодове.

Над 60% от имунните клетки живеят в стомашно-чревния тракт. Добрата микрофлора повишава локалния имунитет, като изработва ендогенен гама-интерфарон. Интерферон гама е жизненоважен за имунната система цитокин, с чиято помощ тя се адаптира и реагира ефикасно на определени вируси, бактерии и паразити.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини