17 °C

Днес Кърджали тържествено отбеляза своя празник – 21 октомври

Днес Кърджали тържествено отбеляза своя празник – 21 октомври, и 108 години от освобождението на града. Тържеството започна точно в 12 часа пред Паметника на освободителите в градската градина, като неговото начало бе поставено под звуците на химна на Република България. Преди това различни институции, обществени организации, политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника, почитайки паметта на загиналите за свободата на родопския град. Преклонението пред подвига им бе отбелязано и с едноминутно мълчание.

Официални лица по време на празника бяха кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, неговите заместници инж. Катя Митовска и Тунджай Шюкрю, секретарят на общинската администрация Сабахатин Риза, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед и общински съветници, областният управител Никола Чанев и неговия заместник Севда Камбурова, енорийският свещеник отец Петър и представител на районно мюфтийство.  

В словото си пред стотиците граждани и гости на града събрали се в Градската градина, кметът д-р инж. Хасан Азис подчерта, че 21 октомври е вълнуваща дата за Кърджали, защото  от  нея  през 1912 година  всъщност  започва истинската  история  на  Кърджали и Източните Родопи.

„На този ден се връщаме назад в годините, за да  потърсим    устоите  на  днешното  ни  самочувствие  и  гордост. Днес  отново   с вълнение и респект заставаме в подножието на този паметник, за да се преклоним пред подвига на полк.Васил Делов, на стотиците войници, за да положим цвете и признателност пред героизма и саможертвата.

Истинското, чисто и осъзнато човеколюбие и чувство за общност ни е превеждало през тежки изпитания през годините. С взаимни компромиси сме преодолявали трудности, доказвайки своята добронамереност един към друг. Именно тези качества на хората са съхранили и духа на нашия град,  защото дълбокият смисъл на думата „свобода” е както правото да определяме собствената си съдба, така също и да даряваме и получаваме обич, да можем да помогнем на нуждаещия се.

 21 октомври е денят на свободата. Свободата е  най-вече осъзната отговорност. Тя изисква от нас  не само да обърнем глава назад и да се осланяме на забележителните постижения на предците си, а да правим нужните решителни крачки за по-доброто бъдеще на нас и на децата ни. Трябва да продължим да бъдем мечтатели. И Кърджали  ще е толкова голям, колкото са големи мечтите на всички нас”, каза в словото си кметът д-р инж. Хасан Азис.

Празникът не мина и без награди. По време на тържеството той връчи на големия математик и създател на школа в СУ „П. Р. Славейков” Вълчо Милчев почетното отличие „Герб на община Кърджали – златен” и почетна грамота.

Изключително развълнуван и поради здравословни проблеми Вълчо Милчев лично не можа да изрази благодарността си за признанието, което получава, но неговите думи предаде водещият на тържеството Борислав Христов.

„Приемам това като оценка за моята работа, трайно свързана през целия ми живот с Източните Родопи, посветена на развитието на младите таланти тук в областта на математиката.Аз имах шанса половината от професионалния ми път да премине в откриването и развитието на математически дарования и считам този период от живота си за изпълнен със съдбовен смисъл. Да дадеш посока на млад човек, да го преведеш през трудния път на познанието от училището в родния град до международни изяви, да му разкриеш света на науката, е дело, което ми донесе дълбоко удовлетворение”, казва Вълчо Милчев.

Той е автор на 5 книги в областта на математиката.  Много са публикациите, негови и на негови учениците, в престижни математически издания в чужбина и успехите на международно ниво на  школата по математика. „В 10 държави по света до нашите имена и училище „Славейков“е стояло името и на нашия град Кърджали. Надявам се, че с това сме записали свой принос за добрия му имидж и извън пределите на България”, казва в словото си Вълчо Милчев. Той благодари за признанието и подкрепата на кмета д-р инж. Хасан Азис, на общинските съветници, на ръководството на училището, където работи над 15 години – СУ „П.Р. Славейков”, както и на медиите.

Тържеството, посветено на 21 октомври – Деня на Кърджали продължи с изпълнения на творчески колективи при Дома на културата.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини