4 °C

Нова теория за съзнанието - енергийното поле на мозъка

Електромагнитната енергия позволява на материята на мозъка да създава нашето съзнание и способността ни да осъзнаваме и мислим, според нова теория, разработена от професор Джонджо Макфадън от университета в Съри.

В публикуваната теория в списание Neuroscience of Consciousness, професор Макфадън твърди, че съзнанието всъщност е енергийното поле на мозъка. Тази теория може да проправи пътя към развитието на съзнателен ИИ и роботи, които осъзнават и имат способността да мислят, да се превърнат в реалност.

Ранните теории за това какво е нашето съзнание и как то възниква, клонят към свръхестественото, предполагайки, че хората и вероятно други животни притежават нематериална душа, която дава самоосъзнаване, мисъл и свободна воля - способности, които липсват на неживите предмети. Повечето учени днес отхвърлят този възглед, известен като дуализъм, за да възприемат "монистичен" възглед за съзнанието, генерирано от самия мозък и неговата мрежа от милиарди нерви. За разлика от това, Макфадън предлага научна форма на дуализъм, основана на материя и енергия, а не материя и душа.

Теорията се основава на научен факт - когато невроните в мозъка и нервната система се активират, те не само изпращат познатия електрически сигнал надолу по нервните влакна, но излъчват и импулс на електромагнитна енергия в околната тъкан. Подобна енергия обикновено се пренебрегва, но тя носи същата информация като нервните сигнали, но като нематериална енергийна вълна, а не като поток от атоми във и извън нервите.

Това електромагнитно поле е добре познато и рутинно се открива чрез техники за сканиране на мозъка като електроенцефалограма (ЕЕГ) и магнитоенцефалография (МЕГ), но преди това е отхвърлено като неотносимо към функциите на мозъка. Вместо това Макфадън предлага, че богатото на информация електромагнитно поле на мозъка всъщност е седалището на съзнанието, движещо "свободната воля" и доброволните действия. Тази нова теория обяснява и защо, въпреки огромната им сложност и свръхбърза работа, днешните компютри не са проявили и най-малка искра на съзнание. С правилното техническо развитие обаче роботи, които са осъзнати и могат да мислят за себе си, биха могли да се превърнат в реалност.

Макфадън, професор по молекулярна генетика и директор на докторантския център по квантова биология в Университета в Съри, казва: "Как мозъчната материя осъзнава и успява да мисли е загадка, по която разсъждават философи, теолози, мистици и обикновени хора в продължение на хилядолетия. Вярвам, че тази загадка вече е разрешена и че съзнанието е опитът на нервите, включени в самогенерираното от мозъка електромагнитно поле, да управляват - това, което наричаме "свободна воля" и наши доброволни действия."

Johnjoe McFadden. Integrating information in the brain's EM field: the cemi field theory of consciousness, Neuroscience of Consciousness(2020). DOI: 10.1093/nc/niaa016

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини