Какво да очакваме от "Бьорнстад" по Фредрик Бакман

Спор няма, че "Човек на име Уве" (2012 г.), "Баба праща поздрави и се извинява" (2013 г.) и "Бьорнстад" (2016 г.) са сред най-известните и четени книги на Фредрик Бакман. До този момент обаче само първата можеше да се похвали с това, че е направена и на филм.

Е, вече можем да кажем, че и първият сериал по книга на Бакман е факт. Благодарение на HBO Nordic героите от страниците на "Бьорнстад" ще оживеят и на малкия екран.

Ако в страни като Великобритания, Франция, Испания и Германия футболът е издигнат на пиедестал, то в скандинавските страни на най-висока почит е хокеят.

Топката е заменена от шайба, а тревата от лед. И това е съвсем разбираемо предвид географските особености на Швеция например. В малкото шведско градче Бьорнстад именно хокеят е влязъл под кожата на местните.

Там всички закусват, обядват, вечерят и живеят с мисълта за черната шайба, която се пързаля по леда и 12-те играчи, които се надиграват. Местният младежки хокеен отбор обаче не се намира във формата, в която на всички им се иска. Целият град като цяло е ударил едно своеобразно дъно и има нужда да бъде измъкнат от него.

Победите на отбора са почти рядкост, което отдалечава града от заветната цел - именно там да бъдат насочени инвестиции за построяването на нова зала и създаването на хокейно училище.

Но тази цел не изглежда толкова непостижима и далечна, защото отборът разполага с Кевин Ердал, който е голямата и обещаваща звезда, на която всички разчитат. Той е израснал в богато семейство и още от ранна детска възраст страстта му е свързана със стика, шайбата и леда. Всички го знаят и боготворят.

Но една птичка пролет не прави, затова на отбора му е нужен опитен треньор, който да извади най-доброто от всеки един играч. И този треньор е Петер Андершон, който е играл хокей на най-високо ниво в NHL, но вече се е оттеглил от професионалния хокей и се завръща в родния си град.

Разбира се, той е най-логичният избор за треньор, но задачата му не е никак лесна, защото трябва да се справи с манталитета на хората от малкия град.

Заедно с Петер в Бьорнстад се връща и неговото семейство. Докато той се опитва да направи най-доброто за отбора, 15-годишната му дъщеря Мая се опитва да не умре от скука, защото хокеят въобще не я интересува.

Преди обаче на Петер и хокейния отбор да им се отдаде възможността да постигнат заветната си цел - спечелването на финалите, ще се случи нещо, което ще преобърне Бьорнстад с краката нагоре.

И в този ред на мисли в "Бьорнстад" може всичко привидно да се върти около хокея, но всъщност той просто играе ролята на онова лепило, което безотказно слепва героите.

А те пък, от своя страна, може да са предимно тинейджъри, но преживяват неща, с които и на големите им е трудно да се справят. От недомислен акт на насилие, който белязва за цял живот до приемането на това, че и различните имат право на своето място под слънцето - в "Бьорнстад" има от всичко.

Премиерата на "Бьорнстад" е на 18 октомври в HBO GO.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини