11 °C

Какво да очакваме от "Бьорнстад" по Фредрик Бакман

Спор няма, че "Човек на име Уве" (2012 г.), "Баба праща поздрави и се извинява" (2013 г.) и "Бьорнстад" (2016 г.) са сред най-известните и четени книги на Фредрик Бакман. До този момент обаче само първата можеше да се похвали с това, че е направена и на филм.

Е, вече можем да кажем, че и първият сериал по книга на Бакман е факт. Благодарение на HBO Nordic героите от страниците на "Бьорнстад" ще оживеят и на малкия екран.

Ако в страни като Великобритания, Франция, Испания и Германия футболът е издигнат на пиедестал, то в скандинавските страни на най-висока почит е хокеят.

Топката е заменена от шайба, а тревата от лед. И това е съвсем разбираемо предвид географските особености на Швеция например. В малкото шведско градче Бьорнстад именно хокеят е влязъл под кожата на местните.

Там всички закусват, обядват, вечерят и живеят с мисълта за черната шайба, която се пързаля по леда и 12-те играчи, които се надиграват. Местният младежки хокеен отбор обаче не се намира във формата, в която на всички им се иска. Целият град като цяло е ударил едно своеобразно дъно и има нужда да бъде измъкнат от него.

Победите на отбора са почти рядкост, което отдалечава града от заветната цел - именно там да бъдат насочени инвестиции за построяването на нова зала и създаването на хокейно училище.

Но тази цел не изглежда толкова непостижима и далечна, защото отборът разполага с Кевин Ердал, който е голямата и обещаваща звезда, на която всички разчитат. Той е израснал в богато семейство и още от ранна детска възраст страстта му е свързана със стика, шайбата и леда. Всички го знаят и боготворят.

Но една птичка пролет не прави, затова на отбора му е нужен опитен треньор, който да извади най-доброто от всеки един играч. И този треньор е Петер Андершон, който е играл хокей на най-високо ниво в NHL, но вече се е оттеглил от професионалния хокей и се завръща в родния си град.

Разбира се, той е най-логичният избор за треньор, но задачата му не е никак лесна, защото трябва да се справи с манталитета на хората от малкия град.

Заедно с Петер в Бьорнстад се връща и неговото семейство. Докато той се опитва да направи най-доброто за отбора, 15-годишната му дъщеря Мая се опитва да не умре от скука, защото хокеят въобще не я интересува.

Преди обаче на Петер и хокейния отбор да им се отдаде възможността да постигнат заветната си цел - спечелването на финалите, ще се случи нещо, което ще преобърне Бьорнстад с краката нагоре.

И в този ред на мисли в "Бьорнстад" може всичко привидно да се върти около хокея, но всъщност той просто играе ролята на онова лепило, което безотказно слепва героите.

А те пък, от своя страна, може да са предимно тинейджъри, но преживяват неща, с които и на големите им е трудно да се справят. От недомислен акт на насилие, който белязва за цял живот до приемането на това, че и различните имат право на своето място под слънцето - в "Бьорнстад" има от всичко.

Премиерата на "Бьорнстад" е на 18 октомври в HBO GO.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини