Коледа се отменя

Коледата идва, но в Рованиеми, родното село на Дядо Коледа в Северна Финландия, всичко е различно. Заради пандемията от коронавирус ятата туристи, които обикновено започват да се веселят по това време на годината, сега ги няма.

Въпреки слабото разпространение на коронавируса във Финландия, държавата прие едни от най-строгите ограничения за пътуване в Европа, което означава, че повечето чужденци не могат да влязат в страната.

В северната част на Финландия голяма част от местния бизнес разчитат именно на туристите. Те идват, за да се срещнат с Дядо Коледа, да видят Северното сияние или да вземат участие в сафари със снегомобили. Но тази година посетителите са много по-малко.

През август 2020 г. броят на чуждестранните туристи е бил със 78% по-нисък в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на Business Finland.

"За местния бизнес Коледа определено е в опасност. Самата Коледа ще дойде, но колко весел ще бъде Дядо Коледа, поздравяващ децата зад плексигласов екран, и с елфи с предпазни маски, е друг въпрос ", каза Сана Каркайнен, мениджър на туристическата служба Visit Rovaniemi".

Представители на туристически фирми смятат, че резервациите тази години ще паднат с около 80%. Вече има много съкращения на работници и малцина имат надежда, че сезонът може да бъде спасен, освен ако правителството не отмени някои ограничения.

"В този момент моят отговор би бил, че Коледа се отменя", казва Хари Малинен, който управлява курорта Апука в Рованиеми, цитиран от Reuters.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини