Тръмп и Байдън влязоха в задочен телевизионен дуел

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън влязоха в задочен дуел по телевизията снощи, предаде Асошиейтед прес.

Същия ден двамата трябваше да се изправят един срещу друг в Маями, щата Флорида, за втория дебат помежду си. Той обаче в крайна сметка бе отменен, след като президентът републиканец даде положителна проба за новия коронавирус, а след това отказа да се съгласи на виртуален дуел със своя съперник. Вместо това двамата отговаряха по едно и също време на въпроси на избиратели в пряк ефир - Тръмп от Маями по телевизия NBC, а Байдън - от Филаделфия, в родния си щат Пенсилвания, по телевизия ABC. И Америка гледаше на разделен екран, според израза на журналиста от ABC Дейвид Мюр.

Президентът отказа да осъди набралата популярност в последно време конспиративна теория Кю Анон, според която страната е управлявана от враждебни към Тръмп сатанински педофили и демократи, които в крайна сметка обаче той ще унищожи.

Президентът излъга, като увери, че не знае нищо за това движение, въпреки че е бил питан много пъти за него, отбелязва АП. Тръмп е казвал, че Кю Анон му се нрави, тъй като тази конспиративна теория го възхвалява.

"Зная, че те са твърдо против педофилията", заяви все пак той, притиснат от водещата Савана Гътри.

За сметка на това Тръмп осъди изрично белия супремасизъм - нещо, което отказа да направи по време на първия си дебат с Байдън на 29 септември. "Осъждам белия супремасизъм. Осъждам белия супремасизъм от години", каза той.

Байдън от своя страна започна телевизионното си участие, като разкритикува реакцията на Тръмп на пандемията от новия коронавирус. "Отговорност на президента е да води", а той "не го направи", увери кандидатът на демократите. Байдън каза, че Тръмп се е фокусирал изцяло върху фондовите пазари и е омаловажил разпространението на вируса, заплашило здравето на американците и реалната икономика.
Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, като са на първо място в света по брой заразени и починали.

Кандидатът на демократите освен това разкритикува президента републиканец, че не работи достатъчно активно с Конгреса за приемане на пакет с икономическа помощ за хората и компаниите.

Тръмп увери, че е разбрал, че е заразен с коронавируса чак след дебата си с Байдън на 29 септември. Вече нямам никакви симптоми и се чувствам задоволително, каза американският президент, цитиран от ТАСС.
АП отбелязва, че според проучвания на общественото мнение американците са силно критични както към отговора на Тръмп на пандемията, така и на неговата реакция при собственото му заразяване с коронавируса.

По-рано вчера, на предизборен митинг в щата Северна Каролина, Тръмп разкритикува телевизия Ен Би Си, наричайки я "най-лошата". Той отправи нападки и по адрес на журналистката Кристен Уелкър от Ен Би Си, която е предвидено да бъде модератор на втория, последен дебат между президента републиканец и кандидата на демократите - на 22 октомври в Нашвил, щата Тенеси.

Президентските избори в САЩ ще се състоят на 3 ноември. Проучванията отреждат преднина на Байдън както в национален план, така и в ключови щати.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини