За туризъм без граници с Венцислав Стайков

    След стотици фото-експедиции, 9 издадени книги със стихове, 2 книги с пътеписи и много награди от конкурси за изследователска фотография, журналистика и поезия, най-после ще видим събрани като дебютна експозиция чудесата на Източните Родопи през погледа на пътешественика и изследовател Венцислав Стайков. Експозицията е част от туристическата реклама за региона и ще е отворена за посещения в Арт галерия Кръг от 16 октомври /петък/.

    Може да ни се струва, че знаем всичко за някогашното кърджалийско момче Венци Стайков, което още на 18 години започва да публикува авторски текстове в различни регионални и национални вестници и списания със страстта на автор-изследовател. Но каква е тайната на тази страст, която маркира книгите му със стихове сякаш са изследвания на пътешественик – "Забравени богове", "Бяла граница", "Билет за небето", "Млечни пътеки", "Ескизи от юг", "Пейзаж с римски мост", "Процеп за дишане" и т.н.? Затова пък новата му книга с пътеписи, която предстои да се появи в началото на 2021 г., ще носи поетичното име "Съкровищата на Свещената планина". Най-вероятно тайната се крие в собствения му стих: „Душата на древното живее високо. /Като привлечени орбити/се изкачваме към скалите/ и третото око се взира в нас.”

    Венцислав Стайков, който признава, че „често влиза в утробата на пещерите и гали камъка от векове сакрален” ще ни разведе сред необикновената красота на десетки скални гробници, светилищни комплекси, ритуални скали, трапецовидни ниши, скални профили, пещери, шарапани в Източните Родопи, а ние следвайки го ще вървим по следите на древното, усещайки магията на вечността. Експозицията, съдържа обработени като визуални материали „истории” от 60 фотографски изследвания от уникалния свят на Източните Родопи и вдъхновени от тях литературни текстове, разработени като предизвикателни арт инсталации в пространството на галерията. Изложбата ще гостува в останалите общини на областта след премиерата й в Кърджали, посветена на Деня на града. Партньор на събитието е и в. „Нов живот”, където авторът сътрудничи с текстове години наред.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг".
     

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини