18 °C

За туризъм без граници с Венцислав Стайков

  След стотици фото-експедиции, 9 издадени книги със стихове, 2 книги с пътеписи и много награди от конкурси за изследователска фотография, журналистика и поезия, най-после ще видим събрани като дебютна експозиция чудесата на Източните Родопи през погледа на пътешественика и изследовател Венцислав Стайков. Експозицията е част от туристическата реклама за региона и ще е отворена за посещения в Арт галерия Кръг от 16 октомври /петък/.

  Може да ни се струва, че знаем всичко за някогашното кърджалийско момче Венци Стайков, което още на 18 години започва да публикува авторски текстове в различни регионални и национални вестници и списания със страстта на автор-изследовател. Но каква е тайната на тази страст, която маркира книгите му със стихове сякаш са изследвания на пътешественик – "Забравени богове", "Бяла граница", "Билет за небето", "Млечни пътеки", "Ескизи от юг", "Пейзаж с римски мост", "Процеп за дишане" и т.н.? Затова пък новата му книга с пътеписи, която предстои да се появи в началото на 2021 г., ще носи поетичното име "Съкровищата на Свещената планина". Най-вероятно тайната се крие в собствения му стих: „Душата на древното живее високо. /Като привлечени орбити/се изкачваме към скалите/ и третото око се взира в нас.”

  Венцислав Стайков, който признава, че „често влиза в утробата на пещерите и гали камъка от векове сакрален” ще ни разведе сред необикновената красота на десетки скални гробници, светилищни комплекси, ритуални скали, трапецовидни ниши, скални профили, пещери, шарапани в Източните Родопи, а ние следвайки го ще вървим по следите на древното, усещайки магията на вечността. Експозицията, съдържа обработени като визуални материали „истории” от 60 фотографски изследвания от уникалния свят на Източните Родопи и вдъхновени от тях литературни текстове, разработени като предизвикателни арт инсталации в пространството на галерията. Изложбата ще гостува в останалите общини на областта след премиерата й в Кърджали, посветена на Деня на града. Партньор на събитието е и в. „Нов живот”, където авторът сътрудничи с текстове години наред.

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг".
   

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  04 мар 2021
  Последни новини