18 °C

За туризъм без граници с Венцислав Стайков

  След стотици фото-експедиции, 9 издадени книги със стихове, 2 книги с пътеписи и много награди от конкурси за изследователска фотография, журналистика и поезия, най-после ще видим събрани като дебютна експозиция чудесата на Източните Родопи през погледа на пътешественика и изследовател Венцислав Стайков. Експозицията е част от туристическата реклама за региона и ще е отворена за посещения в Арт галерия Кръг от 16 октомври /петък/.

  Може да ни се струва, че знаем всичко за някогашното кърджалийско момче Венци Стайков, което още на 18 години започва да публикува авторски текстове в различни регионални и национални вестници и списания със страстта на автор-изследовател. Но каква е тайната на тази страст, която маркира книгите му със стихове сякаш са изследвания на пътешественик – "Забравени богове", "Бяла граница", "Билет за небето", "Млечни пътеки", "Ескизи от юг", "Пейзаж с римски мост", "Процеп за дишане" и т.н.? Затова пък новата му книга с пътеписи, която предстои да се появи в началото на 2021 г., ще носи поетичното име "Съкровищата на Свещената планина". Най-вероятно тайната се крие в собствения му стих: „Душата на древното живее високо. /Като привлечени орбити/се изкачваме към скалите/ и третото око се взира в нас.”

  Венцислав Стайков, който признава, че „често влиза в утробата на пещерите и гали камъка от векове сакрален” ще ни разведе сред необикновената красота на десетки скални гробници, светилищни комплекси, ритуални скали, трапецовидни ниши, скални профили, пещери, шарапани в Източните Родопи, а ние следвайки го ще вървим по следите на древното, усещайки магията на вечността. Експозицията, съдържа обработени като визуални материали „истории” от 60 фотографски изследвания от уникалния свят на Източните Родопи и вдъхновени от тях литературни текстове, разработени като предизвикателни арт инсталации в пространството на галерията. Изложбата ще гостува в останалите общини на областта след премиерата й в Кърджали, посветена на Деня на града. Партньор на събитието е и в. „Нов живот”, където авторът сътрудничи с текстове години наред.

  Това съобщиха от Арт движение "Кръг".
   

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
  20 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
  20 окт 2020
  Последни новини