Зеленски обяви референдум по 5 важни въпроса

Президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви провеждането на всеукраинско допитване на 25 октомври по време на местните избори, съобщава "Страна.ua".

Не политиците, не телевизионните водещи, не анализаторите трябва да дадат отговора, а всеки украинец, казва Зеленски във видео обръщение.

"На 25 октомври в избирателната секция ще ви задам 5 важни въпроса. За това, което обсъждаме на улицата, в кухнята и в интернет. За което спорим с приятели, родители или таксиметрови шофьори. За това, за което никога преди не са ни питали. 5 важни въпроса, за да науча вашето мнение", каза Зеленски.

Зеленски е убеден, че по този начин ще бъде въплътена идеята за демокрация, с която той стана президент.

"Едва ли не за първи път в историята на независимостта, ние питаме: какво мислите? Защо отговорът ви е важен? Защото ще бъде както вие решите", каза Зеленски. 

Как ще бъдат формулирани въпросите не е уточнено. През септември източник на изданието в кабинета на президента съобщи, че един от въпросите ще засяга Донбас.

Представителят на президента във Върховната Рада Руслан Стефанчук допусна, че въпросът за руския език или специалния статут на Донбас ще бъде внесен на референдум.

Коментари в сайта

Последни новини