Стохиляден протест в Беларус, водни оръдия, зашеметяващи гранати и бой с палки

Над 500 души са били задържани при протестите в Беларус вчера срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко. Това съобщи нерегистрираният от властите правозащитен център "Вясна", цитиран от ТАСС.

Актуализираният списък, публикуван на сайта на организацията, вече включва 501 имена. Сред тях е това на архитекта Никита Домрачов - брат на беларуската биатлонистка Дария Домрачова, четирикратната олимпийска шампионка.

Вчера бяха задържани над 40 представители на медии, отразяващи протестите. Повечето от тях вече бяха освободени.

Демонстрации се състояха в редица беларуски градове. В Минск опозицията се опита да проведе "Марш на гордостта", но силите за сигурност успяха да не допуснат пълномащабна акция.

По данни на "Вясна" в протеста в столицата са взели участие около 100 000 души. Полицията ги разпръсна с водни оръдия, зашеметяващи гранати и бой с палки, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера вечерта и тази нощ в беларуската столица се провеждат спонтанни протести. Демонстранти блокираха движението на някои улици, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитията.

В Беларус започнаха масови протести след президентските избори на 9 август, които според Централната избирателна комисия са били спечелени от Лукашенко с над 80 процента от гласовете. Опозицията обаче не призна официалните резултати, а нейният кандидат Светлана Тихановска, която остана втора с повече от 10 процента, отиде в съседна Литва след изборите.

При протестите в Беларус бяха задържани над 13 хиляди човека. Част от тях вече бяха освободени. Много от лидерите на опозицията са в затвора или избягаха в чужбина, отбелязва Ройтерс.

В събота беларуският президент разговаря с държани в затвора опозиционери. Снощи бяха освободени двама от тях - бизнесменът Юрий Воскресенски и Дмитрий Рабцевич, директорът на офиса в Минск на американската софтуерна компания Панда Док (PandaDoc), съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че необичайната среща е накарала някои беларуски опозиционни активисти да предполагат, че Лукашенко се готви да направи отстъпки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини