„Непослушковци“-те научиха славейковци на добрина

Днес бе даден стартът на първата съвместна инициатива за тази учебна година между Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ и СУ „Петко Р. Славейков“. Над триста ученици от първи и втори клас чуха приказките на Атанас Цанков от поредицата „Непослушковци“, а текстовете им прочете Маргарита Павлова, библиотекар в регионална библиотека. Малките възпитаници на училището за шампионисе впечатлиха от трансформацията на героините Буболечка Пречка и Врана Неразбрана, които в края на приказките разбират защо трябва да сме сговорчиви, защо е нужно да изпълняваме обещанията сии  защо е необходимо да се вслушваме в съветите на приятел.

Учениците се забавляваха от сърце с интересните персонажи, обсъждаха случките, които сполетяха героите и им съчувстваха за преживените несгоди.По инициатива на библиотекаря всяка среща завърши с песен, изпята от децата като поздрав към техните учители, защото днес е международният ден на учителя. Малчуганите от 2„е“ клас с класен ръководител Илиян Митков от своя странаизненадаха Маргарита Павлова и в знак на благодарност изпяха специално за нея току-що разучената песен„Втори клас“, за което тя многократно им благодари. Срещите завършиха с много усмивки и обещание традицията да продължи и учениците да се запознават с доказани автори на българската детска литература. „Професията библиотекар е любов, любознателност и всеотдайност“, сподели развълнувана Павлова в края на срещите.

Утре литературното четене продължава с по-големите славейковци от трети и четвърти клас, които ще задълбочат своите познания в областта на медицината и хигиената с приказната авторска енциклопедия „Медико и Медика“.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини